Το IdEF

img1

Καλωσόρισμα

Επειδή κανένας δεν είναι ευτυχισμένος αν εξασκεί σε όλη του τη ζωή ένα επάγγελμα που δεν τον ενδιαφέρει αλλά οδηγήθηκε σ'αυτό μόνο και μόνο γιατί κάποια στιγμή της ζωής του δεν έκανε τη σωστή επιλογή, μην αντιμετωπίσετε την επιλογή σπουδών με προχειρότητα.


Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μέσω του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης δημιουργούν ένα σύγχρονο πλαίσιο αναγνώρισης των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων.


Στην εποχή των διπλών εθνικών πτυχίων με διδασκαλία σε τρεις Ευρωπαϊκές γλώσσες, τα προγράμματα σπουδών του IdEF και του Πανεπιστημίου Paris13 συνιστούν την πλέον αξιόπιστη ακαδημαϊκή πρόταση στην Ελλάδα.


img2

Ενημερωτικό Έντυπο Σπουδών

Για να ενημερωθείτε για το αναλυτικό οδηγό σπουδών και τα προγράμματα που παρέχει το κολλέγιο IdEF κάνετε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο

Οδηγός Σπουδών

img3

Αναγνώριση των πτυχίων Paris 13 - Sorbonne Paris Cité με φοίτηση στο IdEF

Τα τετραετή Πτυχία Νομικής του Πανεπιστημίου Paris13 - Sorbonne Paris Cité με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF αναγνωρίστηκαν από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως ισοδύναμα με τους απονεμόμενους τίτλους των τμημάτων Νομικής των Ελληνικών ΑΕΙ χωρίς επιπρόσθετες εξετάσεις.


Το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF είναι ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ Κολλέγιο με πτυχιούχους Νομικής ΗΔΗ εγγεγραμμένους σε Ελληνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση των πτυχίων πατήστε εδώ.

img4

Οι Συνεργασίες του IdEF

Université Paris 13 – Sorbonne Paris Cité
Το Κολλέγιο Institution d'Etudes Francophones (IdEF) άρχισε τη λειτουργία του το 1995 συμπράττοντας με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, με σκοπό την παροχή των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Paris 13 στην Ελλάδα.

Université Numérique Juridique Francophone
Το Université Numérique Juridique Francophone (UNJF) είναι ένα από τα μεγάλα «Θεματικά ηλεκτρονικά Πανεπιστήμια» του οποίου ηανάπτυξη ξεκίνησε και υποστηρίζεται από το Γαλλικό κράτος (Ministère de l'Enseignement Supérieur et de la Recherche). Aναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Νομικών Σχολών που αποτελεί την ανωτερή αρχή αντιπροσώπευσης των υπευθύνων νομικών σπουδών σε Πανεπιστημιακό επίπεδο.

Μάθετε περισσότερα

Τελευταία Νέα

 • Το Μοναδικό Γαλλόφωνο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Κολλέγιο IdEF & το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονικης
  Το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή προτείνουν για πρώτη χρονιά εξ`αποστάσεως Μεταπτυχιακό δίπλωμα Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité.

  περισσότερα >
 • Από την Ορκωμοσία αποφοίτων του Κολλεγίου IdEF στα Εφετεία Αθηνών και Λάρισας
  Θερμά συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία!!

 • Η Επίσημη πλήρης Αναγνώριση των Πτυχίων Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Αθήνα από το Υπουργείο Παιδείας
  Το Υπουργείο Παιδείας δια του ΣΑΕΠ ανεγνώρισε επισήμως , το Πτυχίο Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF, ως Επαγγελματικά Ισοδύναμο προς τα Πτυχία Νομικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων

  περισσότερα >
 • Οι Πρώτοι των Πρώτων
  Οι Πρώτοι των Πρώτων! Πτυχιούχοι Νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 - Sorbonne Paris Cité, με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Αθήνα, έγιναν δεκτοί στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Πολλά συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία!

 • Μεταπτυχιακό Νομικής (Master 2)
 • 20 Χρόνια Γαλλικό Κολλέγιο IdEF
 • " Το Κολλέγιο IdEF μου έδωσε την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις Νομικές σπουδές του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 στην Αθήνα. Το επίπεδο της Νομικής και το επίπεδο επιμόρφωσης των φοιτητών στο γαλλικό σύστημα εκπαίδευσης είναι κατά τη γνώμη μου ένα από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το IdEF μου επέτρεψε να ενταχθώ ομαλά στο πρόγραμμα σπουδών του Γαλλικού Πανεπιστημίου, πλαισιώνοντας με και βοηθώντας με να αποκτήσω το επίπεδο της γαλλικής γλώσσας που απαιτείται.

  Ολοκληρώνοντας την τετραετή μου φοίτηση στην Αθήνα έγινα δεκτός για Μεταπτυχιακό (Master 2) σε ένα από τα πιο απαιτητικά Πανεπιστήμια Νομικής της Γαλλίας το Université Paris II – Assas στο Παρίσι, το οποίο περάτωσα με απόλυτη επιτυχία. Το γεγονός ότι ολοκλήρωσα με επιτυχία το σύνολο των εξετάσεων στην πρώτη εξεταστική περίοδο (Ιούνιο) αποδεικνύει ότι οι σπουδές μου στο Κολλέγιο στη Αθήνα μου έδωσαν τα ίδια ακαδημαϊκά εφόδια που θα είχα εάν είχα σπουδάσει τέσσερα χρόνια στο Παρίσι.

  Με την περάτωση του κύκλου σπουδών μου, οι επαγγελματικές ευκαιρίες που μου παρουσιάζονται στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ πιο σημαντικές από αυτές που θα είχα στην Ελλάδα με μια εκπαίδευση αποκλειστικά ελληνική. Η εξειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο και συγκεκριμένα στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων που παρέχει το Κολλέγιο IdEF και το Πανεπιστήμιο Paris 13, αποτελεί ένα κλάδο που έχει τεράστια επαγγελματική απορροφητικότητα, τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στην Παγκόσμια αγορά εργασίας.Στόχος μου είναι να ξεκινήσω τη σταδιοδρομία μου στη Γαλλία ως Νομικο-Οικονομικός Σύμβουλος και παράλληλα να ολοκληρώσω την άσκηση δικηγορίας ώστε να αποκτήσω και τον επαγγελματικό τίτλο του Avocat – Δικηγόρου. Μελλοντικά θα ήθελα να ολοκληρώσω την ακαδημαϊκή μου διαδρομή με μια διδακτορική διατριβή στο Εμπορικό Δίκαιο.

  Η συμβουλή που θα έδινα στους νέους που τελείωσαν φέτος το λύκειο, είναι ότι ακόμα και αν δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε μία Ελληνική Νομική Σχολή δεν θα πρέπει να απογοητευτούν και να εγκαταλείψουν το όνειρο της Νομικής. Το Γαλλικό σύστημα νομικών σπουδών, που αποτελεί τη βάση της Ευρωπαϊκής νομικής σκέψης και από το οποίο η Ελληνική νομική σκέψη έχει δανειστεί πολλά στοιχεία, τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα σπουδάζοντας νομική στην Αθήνα, στο Κολλέγιο IdEF. "
 • - Λεωνίδας Βούλγαρης
 •   Πτυχιούχος Νομικής, Université Paris 13 - Sorbonne Paris Cité,
 •   Master 2 Université Paris II - Assas
 • " Ολοκληρώνοντας τη φοίτηση μου στο Λύκειο, επί τρία χρόνια πειραματίστηκα σε διάφορους κλάδους σπουδών μεταξύ αυτών του ηλεκτρολόγου μηχανικού και αυτόν του οικονομολόγου, μέχρι να καταλήξω ότι αυτό που μου άρεσε και με εξέφραζε ήταν οι νομικές επιστήμες. Επέλεξα λοιπόν να φοιτήσω νομική στο Κολλέγιο IdEF, επιλογή που εκ του αποτελέσματος κρινόμενη αποδείχθηκε σοφή καθώς είμαι πλέον εγγεγραμμένος στο μητρώο ασκουμένων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

  Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στο Κολλέγιο IdEF, εκτός βεβαίως από το υψηλό επίπεδο σπουδών που διαφαίνεται και από τη σταδιοδρομία των προηγούμενων αποφοίτων του, ήταν το οικογενειακό κλίμα και η ιδιαίτερη προσοχή που απολάμβανε κάθε φοιτητής από τους καθηγητές, διαχωριζόμενος από το σύνολο. Άλλος λόγος της επιλογής μου, ήταν η συνάφεια του Γαλλικού δικαίου με το Ελληνικό, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την προσαρμογή του πτυχιούχου Γαλλικής νομικής στην Ελληνική έννομη τάξη. Όντας κάτοχος Γαλλικού πτυχίου νομικής, οι επαγγελματικές μου επιλογές δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα αλλά θα μου επέτρεπαν τη σταδιοδρομία σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο εάν το επιθυμούσα. Η εμπειρία μου από τις τετραετείς μου σπουδές στο Κολλέγιο IdEF χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως θετικά συναισθήματα, διότι εκτός από τα υποχρεωτικά εντατικά καθημερινά μαθήματα, ο χώρος του Κολλεγίου είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνει τις συναναστροφές μεταξύ των φοιτητών. Με απλά λόγια περάσαμε ωραία φοιτητικά χρόνια συνδυάζοντας διάβασμα και ωραίες φοιτητικές στιγμές.

  Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στην Αθήνα και αποκτώντας το πτυχίο νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13, κατέθεσα το φάκελο μου στην Επιτροπή Επάρκειας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αιτούμενος την εγγραφή μου ως ασκούμενος. Η επιτροπή αξιολόγησε το φάκελο μου και με παρέπεμψε για εξετάσεις επάρκειας σε πέντε (5) μαθήματα Ελληνικού δικαίου. Η επιτυχία μου με την πρώτη στο σύνολο των εξετάσεων που μου ζητήθηκαν, αποτελεί εκτός από προσωπική επιτυχία και αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Κολλέγιο IdEF είναι εξαιρετικά υψηλές. Η ομοιότητα του Γαλλικού με το επικαιροποιημένο Ελληνικό δίκαιο κατέστησε την επιτυχία μου στις ως άνω εξετάσεις εφικτή, με σχετικά σύντομη προετοιμασία. Γνώμη μου είναι ότι κάθε πτυχιούχος νομικής Γαλλικού Πανεπιστημίου που μιλάει άριστα ελληνικά κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως χρειάζονται και για τις εξετάσεις της άδειας δικηγορίας μετά την άσκηση.

  Το επόμενο μου βήμα είναι να δώσω τις εξετάσεις για την άδεια δικηγορίας τον Οκτώβριο του 2016 και να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου στο εμπορικό δίκαιο. Η συμβουλή μου προς τους νέους που τελειώνουν τώρα το λύκειο αλλά και προς όλους όσους επιθυμούν να σπουδάσουν νομική στην Αθήνα, είναι να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους παρέχει το Πανεπιστήμιο Paris 13 σε συνεργασία με το Κολλέγιο IdEF, τις οποίες προσωπικώς και εξ ιδίας πείρας προτείνω ανεπιφύλακτα.

  Εν κατακλείδι, συνοψίζοντας τα ανωτέρω, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι αναπολώ τα τέσσερα χρόνια που πέρασα στο Κολλέγιο IdEF, τα οποία ήταν πιεστικά μεν, αποδοτικά και απολαυστικά δε και κοιτώντας πίσω, δε θα άλλαζα με τίποτα αυτή μου την επιλογή σπουδών. "
 • - Παναγιώτης Μουρούζης
 •   Πτυχιούχος Νομικής Université Paris 13 - Sorbonne Paris Cité,
 •   Ασκούμενος Δικηγόρος ΔΣΑ