Παναγιώτης Μουρούζης
Το logo του ιδιωτικού κολλεγίου Idef

Παναγιώτης Μουρούζης

Παναγιώτης Μουρούζης
29.01.19

 • Πτυχιούχος Νομικής Université Paris 13 – Sorbonne Paris Nord,
  Δικηγόρος Αθηνών

 • Ολοκληρώνοντας τη φοίτηση μου στο λύκειο, επί τρία χρόνια πειραματίστηκα σε διάφορους κλάδους σπουδών μεταξύ αυτών του ηλεκτρολόγου μηχανικού και αυτόν του οικονομολόγου, μέχρι να καταλήξω ότι αυτό που μου άρεσε και με εξέφραζε ήταν οι νομικές επιστήμες.

  Επέλεξα λοιπόν να φοιτήσω νομική στο Κολλέγιο IdEF, επιλογή που εκ του αποτελέσματος κρινόμενη αποδείχθηκε σοφή καθώς είμαι πλέον εγγεγραμμένος στο μητρώο ασκουμένων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

  Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον μου στο Κολλέγιο IdEF, εκτός βεβαίως από το υψηλό επίπεδο σπουδών που διαφαίνεται και από τη σταδιοδρομία των προηγούμενων αποφοίτων του, ήταν το οικογενειακό κλίμα και η ιδιαίτερη προσοχή που απολάμβανε κάθε φοιτητής από τους καθηγητές, διαχωριζόμενος από το σύνολο. Άλλος λόγος της επιλογής μου, ήταν η συνάφεια του γαλλικού δικαίου με το Ελληνικό, γεγονός που καθιστά ευκολότερη την προσαρμογή του πτυχιούχου γαλλικής νομικής στην Ελληνική έννομη τάξη. Όντας κάτοχος γαλλικού πτυχίου νομικής, οι επαγγελματικές μου επιλογές δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα αλλά θα μου επέτρεπαν τη σταδιοδρομία σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο εάν το επιθυμούσα.

  Η εμπειρία μου από τις τετραετείς μου σπουδές στο Κολλέγιο IdEF χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως θετικά συναισθήματα, διότι εκτός από τα υποχρεωτικά εντατικά καθημερινά μαθήματα, ο χώρος του Κολλεγίου είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο που να διευκολύνει τις συναναστροφές μεταξύ των φοιτητών. Με απλά λόγια περάσαμε ωραία φοιτητικά χρόνια συνδυάζοντας διάβασμα και ωραίες φοιτητικές στιγμές.

  Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στην Αθήνα και αποκτώντας το πτυχίο νομικής του Πανεπιστημίου Paris 13 κατέθεσα το φάκελο μου στην Επιτροπή Επάρκειας στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών αιτούμενος την εγγραφή μου ως ασκούμενος. Η επιτροπή αξιολόγησε το φάκελο μου και με παρέπεμψε για εξετάσεις επάρκειας σε πέντε (5) μαθήματα Ελληνικού δικαίου. Η επιτυχία μου με την πρώτη στο σύνολο των εξετάσεων που μου ζητήθηκαν αποτελεί εκτός από προσωπική επιτυχία και αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι οι επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Κολλέγιο IdEF είναι εξαιρετικά υψηλές.

  Η ομοιότητα του γαλλικού με το επικαιροποιημένο ελληνικό δίκαιο κατέστησε την επιτυχία μου στις ως άνω εξετάσεις εφικτή, με σχετικά σύντομη προετοιμασία. Γνώμη μου είναι ότι κάθε πτυχιούχος νομικής γαλλικού Πανεπιστημίου που μιλάει άριστα ελληνικά κατέχει στις απαιτούμενες γνώσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως χρειάζονται και για τις εξετάσεις της άδειας δικηγορίας μετά την άσκηση.

  Το επόμενο μου βήμα είναι να δώσω τις εξετάσεις για την άδεια δικηγορίας τον Οκτώβριο του 2016 και να ολοκληρώσω το μεταπτυχιακό μου στο εμπορικό δίκαιο.

  Η συμβουλή μου προς τους νέους που τελειώνουν τώρα το λύκειο αλλά και προς όλους όσους επιθυμούν να σπουδάσουν νομική στην Αθήνα, είναι να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που τους παρέχει το Πανεπιστήμιο Paris 13 σε συνεργασία με το Κολλέγιο IdEF τις οποίες προσωπικώς και εξ ιδίας πείρας προτείνω ανεπιφύλακτα.

  Εν κατακλείδι, συνοψίζοντας τα ανωτέρω, αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι αναπολώ τα τέσσερα χρόνια που πέρασα στο Κολλέγιο IdEF, τα οποία ήταν πιεστικά μεν, αποδοτικά και απολαυστικά δε και κοιτώντας πίσω, δε θα άλλαζα με τίποτα αυτή μου την επιλογή σπουδών.