Τελευταία Νέα
Ανακοίνωση Βάσεων 2024
Αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων για το 2024.
Η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό σας και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Το Κολλέγιο IdEF σας εύχεται Καλη Σταδιοδρομία!
Πανελλαδικές 2024 - Αποτελέσματα Εξετάσεων
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Η ενημέρωση των βαθμολογιών γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό σας και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Επιπλέον, φέτος οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν τον αριθμό του κινητού τους, στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr προκειμένου να ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα SMS για τη βαθμολογία τους αλλά και τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS.
Το Κολλέγιο IdEF σας εύχεται Καλά Αποτελέσματα!
ECTS: Τι είναι και πόσα χρειάζεσαι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό;
Αν έχεις τελειώσει το σχολείο και σκέφτεσαι τις σπουδές σου, ίσως έχεις ακούσει για τις πιστωτικές μονάδες ECTS. Τι είναι όμως αυτό το σύστημα; Πώς λειτουργεί και πόσα ECTS χρειάζεσαι για να πάρεις πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών;
Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαντήσεις για τις διδακτικές μονάδες ECTS. Συνέχισε να διαβάζεις και ενημερώσου για ό,τι χρειάζεσαι!
Οδηγός ECTS: Τι είναι και πώς λειτουργεί το σύστημα;
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται στα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη για τη σωστή αξιολόγηση και μέτρηση της ακαδημαϊκής προόδου των σπουδαστών.
Πιο συγκεκριμένα, οι πιστωτικές μονάδες βασίζονται στην αρχή της διαφάνειας για όλες τις διαδικασίες που περνάει ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:
-
τις διαλέξεις των μαθημάτων
-
τις εργασίες και τα σεμινάρια
-
την πρακτική άσκηση
-
και κάθε άλλη δραστηριότητα που αναλαμβάνει ο φοιτητής στα πλαίσια των σπουδών του
Οι μονάδες αυτές έχουν στόχο να αναγνωρίσουν τα μαθησιακά επιτεύγματα, τις περιόδους μάθησης, αλλά και τα προσόντα και τις δεξιότητες που απέκτησε ο φοιτητής από τις σπουδές του.
Επίσης, σκοπός των ECTS είναι να μπορεί εύκολα ο φοιτητής να μετακινείται μεταξύ διαφορετικών πανεπιστημίων, μεταφέροντας και τις μονάδες από το ένα ίδρυμα στο άλλο.
Τώρα που πήρες μια ιδέα για το τι είναι ECTS, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να τα υπολογίσεις και πόσα ECTS χρειάζεσαι για πτυχίο, σε όποια κατεύθυνση, χώρα ή σχολή κι αν σπουδάζεις.
Διάβασε επίσης: Αυτά είναι τα καλύτερα επαγγέλματα από θεωρητική κατεύθυνση
Πώς υπολογίζονται τα ECTS;
Ο υπολογισμός ECTS γίνεται με βάση το φόρτο εργασίας που απαιτείται από τον φοιτητή για να ολοκληρώσει ένα μάθημα ή ένα πρόγραμμα σπουδών.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο φόρτος εργασίας κάθε φοιτητή περιλαμβάνει τις διαλέξεις και τα σεμινάρια, την ατομική μελέτη και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης όπως είναι οι εξετάσεις και οι παρουσίαση εργασιών.
Με πιστωτικές μονάδες «μετριέται» και η πρακτική άσκηση: στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του IdEF για παράδειγμα, η πρακτική άσκηση που οφείλουν να ολοκληρώσουν οι σπουδαστές κατά το τρίτο έτος σπουδών τους (50 ώρες σύνολο) ισοδυναμεί με 6 ECTS.
Όπως είναι φυσικό, δεν έχει κάθε μάθημα την ίδια δυσκολία, ούτε και την ίδια βαρύτητα. Έτσι, στα πρώτα χρόνια κάθε σχολής που τα μαθήματα είναι εισαγωγικά και (θεωρητικά, τουλάχιστον) πιο εύκολα, ένα μάθημα μπορεί να έχει 3 ECTS.
Όσο τα χρόνια περνούν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, ο υπολογισμός των ECTS αλλάζει, με το κάθε μάθημα στο τέταρτο έτος να έχει, για παράδειγμα, 6 ECTS.
Αντίστοιχα, σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, κάθε μάθημα μπορεί να έχει 10 ECTS, καθώς απαιτούνται περισσότερες ώρες διαβάσματος για το καθένα!
Πόσα ECTS χρειάζεσαι για πτυχίο;
Ο αριθμός των ECTS που απαιτούνται για πτυχίο διαφέρει ανάλογα με τον τύπο πτυχίου και την χώρα που σπουδάζεις. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ένα πτυχίο που διαρκεί 3 με 4 χρόνια απαιτεί από 180 μέχρι 240 ECTS.
Με την απόκτηση των πιστωτικών μονάδων, ο φοιτητής εξασφαλίζει ότι έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα μαθημάτων, εργασιών και εξετάσεων και ότι είναι πλήρως ικανός στον τομέα του.
Πόσα ECTS χρειάζεσαι για μεταπτυχιακό;
Ο υπολογισμός ECTS μονάδων για μεταπτυχιακό εξαρτάται από τη διάρκεια των σπουδών και τον τύπο προγράμματος που θα ακολουθήσεις.
Συνήθως ο δεύτερος κύκλος σπουδών διαρκεί είτε 1,5 έτος και αντιστοιχεί σε μεταπτυχιακό τίτλο με 90 ECTS, είτε 2 έτη με 120 ECTS μονάδες. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστηριακές ασκήσεις και την παρουσίαση διπλωματικής εργασίας στο τέλος, η οποία συνήθως ισοδυναμεί με 18 ECTS.
Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών οι φοιτητές λαμβάνουν το δίπλωμά τους και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματικής τους σταδιοδρομία.
Τέλος, αν αναρωτιέσαι πόσα ECTS για μεταπτυχιακό χρειάζεσαι για ΑΣΕΠ, η απάντηση είναι τουλάχιστον 60. Στην Ελλάδα, τα μεταπτυχιακά διπλώματα αναγνωρίζονται αυτόματα από το ΑΣΕΠ και συνήθως προσθέτουν 150 μόρια στην αίτηση σου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μονάδων ECTS;
Τώρα που γνωρίζεις τη σημασία των ECTS και πώς υπολογίζονται, δες ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σπουδές και την καριέρα σου.
Κινητικότητα φοιτητών
Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άλλο, είτε εντός της ίδιας χώρας ή σε άλλη χώρα (Erasmus+). Με την κινητικότητα τους, οι πιστωτικές μονάδες ECTS από τα μαθήματα που έχουν ολοκληρώσει μεταφέρονται, αναγνωρίζονται και προστίθενται στο πτυχίο τους.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ενσωματώσεις τα ECTS που απέκτησες από το εξωτερικό στο πρόγραμμα σου χωρίς να χάσεις χρόνο στις σπουδές σου.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Περιζήτητα επαγγέλματα με προοπτικές διεθνούς καριέρας!
Διά βίου μάθηση
Το σύστημα ECTS υποστηρίζει τη διά βίου μάθηση και επιτρέπει στους φοιτητές να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν.
Η διά βίου μάθηση μέσω του υπολογισμού ECTS υποστηρίζει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μπορείς να συμμετέχεις. Μερικά από αυτά τα προγράμματα είναι τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs), οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι και τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μέσω των πιστωτικών μονάδων ECTS παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη διά βίου μάθηση, σου επιτρέπει να αναγνωρίζεις και να αξιοποιείς τις δεξιότητές σου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Μείωση διαφορών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Οι διδακτικές μονάδες ECTS συμβάλλουν στην μείωση των διαφορών μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων διαφορετικών χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι σπουδές σου θα αναγνωρίζονται πιο εύκολα και δίκαια διεθνώς.
Αυτός ο υπολογισμός δεν επιτρέπει μόνο την ισοδυναμία μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων και χωρών, αλλά και μεταξύ Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην ίδια χώρα. Μέσω των ECTS, επιτυγχάνεται η άμεση σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε αμφιβολία για την ποιότητα κάθε σχολής, αφού τα ECTS δεν αποδίδονται αυθαίρετα σε κάθε μάθημα, αλλά κατόπιν σχολαστικής ανάλυσης του προγράμματος σπουδών από τους αρμόδιους φορείς.
Δες κι αυτό: Ποια η διαφορά Κολλεγίου με Πανεπιστήμιο;
Τώρα που έχεις ενημερωθεί για τη σημασία των ECTS, το πώς υπολογίζονται, αλλά και το πώς αποδίδονται σε κάθε μάθημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για δεις τα επόμενα βήματά σου.
Μπες στο IdEF College και ενημερώσου για τα τμήματα Νομικής και Φυσικής Αγωγής και για τις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για κάθε πρόγραμμα σπουδών και κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα.
Ποιοι είναι οι κλάδοι της Νομικής; Ενημερώσου για όλες τις ειδικότητες
Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια σταδιοδρομία στον χώρο της Νομικής και θέλεις να επιλέξεις την κατάλληλη ειδικότητα για εσένα; Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις ποιοι είναι οι κλάδοι Νομικής επιστήμης και τα είδη δικαίου στα οποία μπορείς να εξειδικευτείς.
Αρχικά, μην ανησυχείς αν δεν ξέρεις από την αρχή ποια Νομική κατεύθυνση θέλεις να ακολουθήσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, θα ασχοληθείς με πολλούς τομείς Νομικής και θα έχεις την ευκαιρία να αποφασίσεις ποια ειδικότητα σε ενδιαφέρει.
Παρ’ όλα αυτά, είναι χρήσιμο να έχεις μια γενική ιδέα για τους διάφορους κλάδους στο τομέα.
Συνέχισε παρακάτω για να ενημερωθείς πλήρως για ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν πάρεις την απόφασή σου.
Ποιοι είναι οι βασικοί κλάδοι δικαίου που πρέπει να γνωρίζεις
Το κύριο αντικείμενο της Νομικής επιστήμης είναι η μελέτη και η εφαρμογή ενός συστήματος κανόνων και αρχών, που ονομάζεται Δίκαιο. Έτσι, κάθε ειδικότητα ασχολείται με διαφορετικούς κλάδους δικαίου και σου δίνει την ευκαιρία να εξειδικευτείς σε συγκεκριμένους τομείς.
Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου, υπάρχουν διάφορες νομικές κατευθύνσεις που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα δύο σημαντικά πεδία είναι το δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο, με τον κάθε κλάδο να έχει τις δικές του επιμέρους ειδικότητες Νομικής, που καθορίζουν την επαγγελματική πορεία και τις προοπτικές που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο.
Ποια είναι η διαφορά Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου;
Οι σπουδές και τα μαθήματα νομικής στο δημόσιο δίκαιο αφορούν τη νομοθεσία και τις διαδικασίες που ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των δημόσιων υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό δίκαιο ασχολείται με τις νομικές σχέσεις μεταξύ ατόμων και επιχειρήσεων.
Η διαφορά δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μπορεί να επηρεάσει τόσο τις σπουδές Νομικής ενός φοιτητή όσο και την επαγγελματική του πορεία.
Έτσι, ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές ενδέχεται να ακολουθήσουν διαφορετικά μαθήματα και να αποκτήσουν διαφορετικές δεξιότητες.
Επίσης, διαφέρουν οι προοπτικές στον εργασιακό χώρο.
Οι απόφοιτοι με σπουδές στο ιδιωτικό δίκαιο μπορούν να εργαστούν ως νομικοί σύμβουλοι σε υπηρεσίες ή ως δικηγόροι σε δικηγορικά γραφεία. Επιπλέον, με ένα μεταπτυχιακό στο δημόσιο δίκαιο μπορούν να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις ή να εργαστούν ως νομικοί ερευνητές και εκπαιδευτικοί σε σχολές Νομικής.
Δες και αυτό: Πόσο δύσκολη είναι η Νομική Σχολή; Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν την εγγραφή σου!
Ποιοι είναι οι κλάδοι της Νομικής;
Όπως αναφέραμε, το Δίκαιο χωρίζεται κατά βάση σε Δημόσιο και Ιδιωτικό.
Οι κυριότεροι κλάδοι δημοσίου δικαίου περιλαμβάνουν:
Ποινικό Δίκαιο
Το Ποινικό Δίκαιο ορίζει τι θεωρείται έγκλημα, όπως η κλοπή, η ληστεία και η ανθρωποκτονία. Ασχολείται με τις ποινικές διαδικασίες και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τους νόμους και καθορίζει τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους διαπράττουν εγκλήματα. Στόχος του είναι η αποτροπή του εγκλήματος, η προστασία της κοινωνίας και η επανένταξη των παραβατών.
Διοικητικό Δίκαιο
Το Διοικητικό Δίκαιο ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και τις σχέσεις της με τους πολίτες. Διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κράτους και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στην αυθαιρεσία.
Δημοσιονομικό Δίκαιο
Το Δημοσιονομικό Δίκαιο αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τους κανόνες που διέπουν τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, όπως η φορολογία, οι δαπάνες και ο δανεισμός. Έχει ως στόχο την εξασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας και της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας.
Διεθνές Δίκαιο
Το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και των διεθνών οργανισμών. Στόχος του είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία μεταξύ των εθνών, με την κατεύθυνση αυτή να αποτελεί εξαιρετική αφετηρία για μια καριέρα στο διπλωματικό σώμα.
Δίκαιο Περιβάλλοντος
Το Δίκαιο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει το σύνολο των νομικών κανόνων που αφορούν την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και το προστατεύουν από τη ρύπανση και την υποβάθμιση. Στόχος του είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.
Συνταγματικό Δίκαιο
Το Συνταγματικό Δίκαιο ορίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών. Αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε νομικού συστήματος μιας χώρας.
Διάβασε επίσης: Επάγγελμα δικηγόρος: Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν πάρεις την απόφαση
Μεταναστευτικό Δίκαιο
Το Μεταναστευτικό Δίκαιο ρυθμίζει τις διαδικασίες εισόδου, παραμονής και αποχώρησης μεταναστών από μια χώρα. Στόχος του είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας και η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Πέρα από αυτές τις ειδικότητες, σε αυτόν τον κλάδο υπάρχουν κι άλλα είδη δικαίου, όπως είναι το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, το Δίκαιο Υγείας, το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Στρατιωτικό Δίκαιο.
Οι κυριότεροι κλάδοι ιδιωτικού δικαίου είναι:
Αστικό Δίκαιο
Το Αστικό Δίκαιο διέπει τις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών και πολιτών, όπως οι συμβάσεις, η αστική ευθύνη και η ιδιοκτησία. Στόχος του είναι η εύρυθμη λειτουργία των συναλλαγών και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας προστατεύει τα πνευματικά δημιουργήματα, όπως λογοτεχνικά έργα, μουσική, εφευρέσεις και εμπορικά σήματα. Στόχος του είναι η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η δίκαιη αμοιβή των δημιουργών.
Εταιρικό Δίκαιο
Το Εταιρικό Δίκαιο ρυθμίζει την ίδρυση, λειτουργία και διάλυση των εταιρειών. Στόχος του είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και η προστασία των συμφερόντων των μετόχων.
Οικογενειακό Δίκαιο
Το Οικογενειακό Δίκαιο αφορά θέματα γάμου, διαζυγίου, κηδεμονίας, υιοθεσίας και γονικής μέριμνας. Στόχος του είναι η προστασία της οικογένειας και η διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών.
Εμπορικό Δίκαιο
Το Εμπορικό Δίκαιο ρυθμίζει τις εμπορικές συναλλαγές, όπως αγοραπωλησίες, μεταφορές και συναλλαγματικές επιταγές. Στόχος του είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές.
Μάθε περισσότερα: Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής;
Κατευθύνσεις νομικής: Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών
Για να επιλέξεις την κατάλληλη ειδικότητα για σένα, θα πρέπει να κατανοήσεις σε βάθος ποιοι είναι οι κλάδοι της Νομικής και να λάβεις υπόψη τα ενδιαφέροντα σου και τις προοπτικές σταδιοδρομίας που υπάρχουν.
Για παράδειγμα, αν δείχνεις ενδιαφέρον για τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις, το Εταιρικό Δίκαιο είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα. Ομοίως, αν σε απασχολούν οι ανθρώπινες σχέσεις, το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή το Οικογενειακό Δίκαιο είναι κατευθύνσεις που πρέπει να μελετήσεις.
Φρόντισε να ενημερωθείς για τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας και τις καλύτερες προοπτικές καριέρας. Μπορείς να διαβάσεις άρθρα ή μελέτες και να μιλήσεις με επαγγελματίες τους χώρου ή απόφοιτους Νομικής για συμβουλές σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα σου.
Στη Νομική, οι κατευθύνσεις είναι πολλές και απαιτείται χρόνος και σκέψη για να επιλέξεις την κατάλληλη για σένα. Παρ’ όλα αυτά, με τη σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση μπορείς να περιορίσεις τις κατευθύνσεις νομικής που σου αρέσουν και αργά ή γρήγορα να καταλήξεις στον κλάδο που σου ταιριάζει.
Το IdEF College είναι εδώ για σένα, προσφέροντας τμήματα και προγράμματα σπουδών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σπουδών ώστε να εκπαιδευτείς σε διάφορα είδη δικαίου προτού βγεις στην αγορά εργασίας.
Σπούδασε Νομική στο IdEF και έλα να ανακαλύψουμε μαζί τις ειδικότητες Νομικής που θα σου χαρίσουν μία λαμπρή σταδιοδρομία.
5ος κύκλος Υποτροφιών του Γαλλικού Κολλεγίου της Ελλάδας (IdEF)
Με χαρά σας ενημερώνουμε για την έναρξη του 5ου κύκλου της εκπαιδευτικής συνεργασίας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ με το ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (IdEF) το οποίο έχει γίνει ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Γαλλικό Κολλέγιο είναι Ακαδημαϊκός Συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας.
Στα πλαίσια της συνεργασίας, παρέχονται από το Κολλέγιο Υποτροφίες σπουδών 50%, με φοίτηση στην Αθήνα η εξ αποστάσεως, σε σύμπραξη με το διεθνώς αναγνωρισμένο Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord - Paris 13.
Η Παροχή περιλαμβάνει πέντε (5) υποτροφίες 50% στο Πρόγραμμα «Επιστήμες και Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - STAPS». Η διάρκεια των σπουδών είναι τριετής ή τετραετής, τα μαθήματα γίνονται στην ελληνική γλώσσα και το πτυχίο που απονέμεται είναι το Κρατικό Γαλλικό Πτυχίο της Σορβόννης που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.
Τα μαθήματα γίνονται στην ελληνική γλώσσα και μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Βασική προϋπόθεση για την εγγραφή είναι το Απολυτήριο Λυκείου. Πτυχίο από ΑΕΙ ή άλλες Σχολές λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος των σπουδών.
Η έναρξη των σπουδών γίνεται τον Οκτώβριο κάθε έτους.
Οι φοιτητές του Κολλεγίου είναι κανονικά εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord - Paris 13, έχουν την ίδια φοιτητική ιδιότητα και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι. Τα πτυχία που απονέμονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, είναι τα Εθνικά Γαλλικά Πτυχία και αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ως πτυχία της Σορβόννης. Στην Ελλάδα η αναγνώριση γίνεται από το ΑΤΕΕΝ (πρώην ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων δυνάμει του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄) και δίνει δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ καθώς και στην εγγραφή στα μητρώα της ΓΓΑ.
Εγγραφές:
Για την εγγραφή με Υποτροφία απαιτείται κατάθεση δήλωσης της ΕΘΝΟΑ προς το Κολλέγιο, κατόπιν πρότασης των Αθλητικών Ομοσπονδιών που θα επιβεβαιώνουν το δικαίωμα χρήσης της Υποτροφίας από τους προτεινόμενους αθλητές.
Επισημαίνεται ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού των υποτροφιών, οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα υποβολής.
Πρώτος κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων: 26 Ιουλίου 2024 για αιτήσεις έως 12 Ιουλίου 2024.
Δεύτερος κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων: 27 Σεπτεμβρίου 2024 για αιτήσεις έως 20 Σεπτεμβρίου 2024.
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ συναντήθηκε με εκπροσώπους του Γαλλικού Πανεπιστημίου της Σορβόννης
Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος υποδέχτηκε τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord, κ. Christophe Fouqueré, τον Διευθυντή του τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Γαλλικού Πανεπιστημίου, κο Hugues Rolan μαζί με τον Πρόεδρο του Γαλλικού Κολλεγίου της Ελλάδας IDEF Δρ. Στυλιανό Αμαργιανάκη.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διπλής σταδιοδρομίας των αθλητών υψηλού επιπέδου για το οποίο η ΕΟΕ εργάζεται σκληρά τα τελευταία χρόνια με σκοπό την ενθάρρυνση των διακεκριμένων αθλητών να διαχειριστούν αποτελεσματικά, είτε κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους καριέρας ή μετά το πέρας αυτής, τη μετάβασή τους στην επαγγελματική ζωή.
Οι εκπρόσωποι του Γαλλικού Εκπαιδευτικού ιδρύματος ευχαρίστησαν τον κ. Καπράλο για την άψογη και αποτελεσματική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια ανάμεσα στην ΕΟΕ και το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF, παράρτημα του Πανεπιστημίου Paris Nord της Σορβόννης στην Ελλάδα, παρέχοντας ακαδημαϊκή στήριξη προς τους Έλληνες αθλητές με τη μορφή υποτροφιών, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ελλάδας είναι από τις ελάχιστες που εργάζεται τόσο ενεργά για το σκοπό αυτό.
ΕΟΕ και εκπρόσωποι του Γαλλικού Πανεπιστημίου συμφώνησαν να εντείνουν την έως τώρα συνεργασία τους ώστε να δώσουν σε περισσότερους Έλληνες αθλητές και κυρίως σε αθλητές της Προολυμπιακής Ομάδας, τη δυνατότητα να φοιτήσουν στη συγκεκριμένη σχολή και να αποκτήσουν επομένως μια κατάρτιση υψηλού επιπέδου σε διάφορους τομείς εκπαίδευσης ώστε να αποκτήσουν μια σοβαρή προοπτική στην επαγγελματική τους καριέρα.
Ο κ. Καπράλος δήλωσε «Η ΕΟΕ έχει βάλει ψηλά στις προτεραιότητες της το θέμα της διπλής σταδιοδρομίας και δεν σταματά να αναζητά λύσεις για να βοηθήσει τους Έλληνες αθλητές στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αθλητές μας προετοιμάζονται πολύ σκληρά και αφιερώνουν όλο τον χρόνο και την ενέργεια για να πετύχουν τον στόχο τους. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να τους στερεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση και αργότερα στην εργασία.
Η ΕΟΕ οφείλει να τους ενθαρρύνει στην προσπάθειά να συνδυάσουν τον πρωταθλητισμό με την εκπαίδευση και να τους προετοιμάσει για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος μιας αθλητικής καριέρας.
Tο Γαλλικό Κολλέγιο IdEF ως ακαδημαϊκός συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας μας δίνει τα εφόδια να υποστηρίξουμε τους αθλητές μας προς αυτήν την κατεύθυνση, μέσω ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που παρέχει υψηλό επίπεδο κατάρτισης και μπορεί να τους εγγυηθεί μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία.»
Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής;
Αν στην ερώτηση «Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Νομικής», η μόνη απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό είναι «Να γίνω Δικηγόρος», αυτό το άρθρο πρέπει να το διαβάσεις.
Η μάχιμη δικηγορία μπορεί να είναι μια πολύ διαδεδομένη κατεύθυνση της Νομικής, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι η μόνη.
Συνέχισε να διαβάζεις και ενημερώσου για τα πιο διαδεδομένα επαγγέλματα από Νομική σχολή που μπορείς να ακολουθήσεις μετά την αποφοίτησή σου!
Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Δικηγόρος
Ξεκινάμε από το προφανές για να συνεχίσουμε με τις πιο ιδιαίτερες κατευθύνσεις Νομικής.
Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που ονειρεύονται να σπουδάσουν Νομική για να γίνουν Δικηγόροι. Παρά τον κορεσμό του επαγγέλματος και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας σήμερα, το επάγγελμα του Δικηγόρου παραμένει ένα επάγγελμα με κύρος, γεμάτο ηθικές επιβραβεύσεις και απαραίτητο στην κοινωνία.
Αν νομίζεις πως η δικηγορία έχει να κάνει με τη στείρα απομνημόνευση των νόμων, κάνεις λάθος: η ενασχόληση με το Δίκαιο έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, αναπτύσσει πολλαπλές δεξιότητες, σου ανοίγει πόρτες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ παραμένει μία κατεύθυνση της Νομικής που εμπνέει τον σεβασμό και έχει πραγματικό αντίκτυπο στη ζωές των ανθρώπων.
Αν θέλεις να γίνεις Δικηγόρος, χρειάζεται να πάρεις το πτυχίο σου, να κάνεις πρακτική άσκηση για 18 μήνες σε κάποιο δικηγορικό γραφείο, να δώσεις εξετάσεις στον Άρειο Πάγο και κατόπιν να γραφτείς στον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης σου για να μπορείς να εξασκείς τη δικηγορία.
Όπως βλέπεις, το συγκεκριμένο επάγγελμα Νομικής θέλει διάβασμα, χρόνο και κόπο, σίγουρα όμως το αποτέλεσμα μπορεί να σε αποζημιώσει.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Γιατί να σπουδάσω Νομική; 5 Λόγοι που αξίζει να λάβεις υπόψη σου
Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Δικαστικός Λειτουργός
Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) ιδρύθηκε το 1994 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Για την εισαγωγή σου απαιτούνται και εδώ εξετάσεις που διενεργούνται μία φορά τον χρόνο ενώ ισχύουν και αρκετές προϋποθέσεις για να γίνεις δεκτός, που μπορείς να δεις αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής Δικαστών.
Υπάρχουν ουσιαστικά 3 κατευθύνσεις Νομικής που μπορείς να ακολουθήσεις:
- Κατεύθυνση δικαστών της διοικητικής δικαιοσύνης, οι οποίοι διακρίνονται σε δικαστές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια (Διοικητικά Εφετεία και Διοικητικά Πρωτοδικεία).
- Κατεύθυνση δικαστών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, οι οποίοι διακρίνονται σε δικαστές των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, Εφετεία, Πρωτοδικεία) και τους δικαστές των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων.
- Κατεύθυνση εισαγγελέων, οι οποίοι ασκούν την κατηγορία εν ονόματι του Κράτους και εκπροσωπούν την πολιτεία ως η κατηγορούσα αρχή.
Διάβασε κι αυτό: Πόσο δύσκολη είναι η Νομική Σχολή; Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν την εγγραφή σου!
Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Διπλωμάτης
Ένας τίτλος με ακόμη μεγαλύτερο κύρος, γόητρο αλλά και ευθύνες.
Αν σου αρέσει η προοπτική της εργασίας στο εξωτερικό, με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς σίγουρα να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, ειδικά αν ακολουθήσεις τον κλάδο της διπλωματίας.
Για να γίνεις μέρος του διπλωματικού σώματος θα πρέπει να περάσεις τις σχετικές εξετάσεις που διενεργούνται μια φορά τον χρόνο και οι οποίες θεωρούνται αρκετά δύσκολες, καθώς ο υποψήφιος εξετάζεται σε μια ποικιλία μαθημάτων αλλά και στην ευχέρεια χρήσης της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας.
Αν και το πτυχίο Νομικής δεν είναι απαραίτητο για να γίνεις διπλωμάτης, σίγουρα αποτελεί μεγάλο αβαντάζ για την επιτυχία σου στις εξετάσεις για τη διπλωματική ακαδημία.
Μάθε περισσότερα: Καριέρα στο διπλωματικό σώμα: όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Εγκληματολόγος
Ακόμα αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Νομικής;
Αν ονειρεύεσαι να διαλευκάνεις δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις, να δίνεις εξηγήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα και να αναλύεις τα κίνητρα που οδήγησαν σε έγκλημα, τότε χρησιμοποίησε τις σπουδές Νομικής για να γίνεις εγκληματολόγος!
Σε αντίθεση με όσες ειδικότητες αναφέρθηκαν πιο πάνω, η εισαγωγή στην Εγκληματολογία χρειάζεται τον ανάλογο μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ πρόκειται για ειδίκευση που συνδυάζει πολλούς τομείς της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, όπως η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία, η Νομική, η Ανθρωπολογία κ.α.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Αυτά είναι τα καλύτερα επαγγέλματα από θεωρητική κατεύθυνση
Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να εργαστείς… στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) έχει ως αποστολή την εκπαίδευση ενός σώματος εξειδικευμένων επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση.
Μεγάλο ποσοστό των επιτυχόντων στις εξετάσεις εισαγωγής προέρχονται από τη Νομική, οπότε αν έχεις πτυχίο Νομικής και σε ενδιαφέρει η εργασία στο Δημόσιο, αυτή είναι μια κατεύθυνση που μπορείς να επιλέξεις.
Τέλος, αν προτιμάς τον ιδιωτικό τομέα και σε ενδιαφέρει περισσότερο η εργασία στο εξωτερικό, ένα πτυχίο Νομικής μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες.
Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να ελιχθείς – μεταξύ άλλων – στον χώρο του marketing, των πωλήσεων, του HR και της διαφήμισης, να γίνεις νομικός σύμβουλος σε μια πολυεθνική εταιρεία κ.α.
Διάβασε κι αυτό: Ψάχνεις περιζήτητα επαγγέλματα με προοπτικές διεθνούς καριέρας; Δες εδώ!
Τελικά, τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Νομικής;
Μετά τη Νομική, οι κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος ποικίλλουν.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νομικές σπουδές ανοίγουν πολλές πόρτες – πολλές περισσότερες απ’ όσες φαντάζεσαι. Δες συγκεντρωτικά τι μπορείς να γίνεις με ένα πτυχίο Νομικής:
- Δικηγόρος
- Δικαστής ή Εισαγγελέας
- Διπλωμάτης
- Πολιτικός
- Εγκληματολόγος
- Συγγραφέας ή Δημοσιογράφος
- Νομικός Σύμβουλος
- Στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης κ.α.
Η πόρτα που θα αποφασίσεις εσύ να ανοίξεις εξαρτάται από τα δικά σου ενδιαφέροντα και προτιμήσεις, τις ικανότητες και δεξιότητες που σε διακρίνουν καθώς και από τα γνωστικά αντικείμενα που προτιμάς.
Όλα είναι πιθανά, ακόμα κι αν «αποτύχεις» στις Πανελλήνιες: σπούδασε στο τμήμα Νομικής του IdEF College, ανακάλυψε ακόμα περισσότερες κατευθύνσεις και ακολούθησε την επαγγελματική σταδιοδρομία που πραγματικά σε ενδιαφέρει.
Άλλωστε η έρευνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Νομικής!
4ος κύκλος Υποτροφιών του Γαλλικού Κολλεγίου της Ελλάδας (IdEF)
Με χαρά σας ενημερώνουμε για την έναρξη του 4ου κύκλου της εκπαιδευτικής συνεργασίας της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ με το ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (IdEF) το οποίο έχει γίνει ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ και της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Γαλλικό Κολλέγιο είναι Ακαδημαϊκός Συνεργάτης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας.
Στα πλαίσια της νέας συνεργασίας, με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024, παρέχονται από το Κολλέγιο Υποτροφίες σπουδών 50%, με φοίτηση στην Αθήνα η εξ αποστάσεως, σε σύμπραξη με το διεθνώς αναγνωρισμένο Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord - Paris 13.
Η Παροχή περιλαμβάνει πέντε (5) υποτροφίες 50% στο Πρόγραμμα «Επιστήμες και Τεχνικές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - STAPS». Η διάρκεια των σπουδών είναι τριετής ή τετραετής, τα μαθήματα γίνονται στην ελληνική γλώσσα και το πτυχίο που απονέμεται είναι το Κρατικό Γαλλικό Πτυχίο της Σορβόννης που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.
Αναλυτικά:
Το Κολλέγιο προσφέρει μέσω της ΕΘΝΟΑ σε κάθε Αθλητική Ομοσπονδία πέντε (5) Υποτροφίες τετραετούς φοίτησης στο Πρόγραμμα «Επιστήμες και Τεχνικές Φυσικής Αγωγής» του Κολλεγίου για Έλληνες αθλητές τους. Συνολικά ο αριθμός των Υποτροφιών προτείνεται να αφορά 250 αθλητές (5 αθλητές * 50 Αθλητικές Ομοσπονδίες). Η Υποτροφία αφορά τους αθλητές που θα δηλωθούν από την ΕΘΝΟΑ, κατόπιν πρότασης των Αθλητικών Ομοσπονδιών, ισχύει μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση των σπουδών των Υποτρόφων (1 έως 4 έτη) και καλύπτει το 50% των διδάκτρων στο Κολλέγιο, ήτοι €3.000 ετησίως. Η υποχρέωση των Υπότροφων θα είναι η καταβολή της εγγραφής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ήτοι €900 ετησίως, και του υπόλοιπου 50% των διδάκτρων, ήτοι €3.000 ετησίως.
Τα μαθήματα γίνονται στην ελληνική γλώσσα και μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε με φυσική παρουσία είτε εξ αποστάσεως. Βασική προϋπόθεση για την εγγραφή είναι το Απολυτήριο Λυκείου. Πτυχίο από ΑΕΙ ή άλλες Σχολές λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση του προγράμματος των σπουδών.
Η έναρξη των σπουδών γίνεται τον Οκτώβριο κάθε έτους.
Οι φοιτητές του Κολλεγίου είναι κανονικά εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord - Paris 13, έχουν την ίδια φοιτητική ιδιότητα και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι. Τα πτυχία που απονέμονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, είναι τα Εθνικά Γαλλικά Πτυχία και αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ως πτυχία της Σορβόννης. Στην Ελλάδα η αναγνώριση γίνεται από το ΑΤΕΕΝ (πρώην ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων δυνάμει του ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α΄) και δίνει δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
Εγγραφές:
Για την εγγραφή με Υποτροφία απαιτείται κατάθεση δήλωσης της ΕΘΝΟΑ προς το Κολλέγιο, κατόπιν πρότασης των Αθλητικών Ομοσπονδιών που θα επιβεβαιώνουν το δικαίωμα χρήσης της Υποτροφίας από τους προτεινόμενους αθλητές.
Επισημαίνεται ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού των υποτροφιών, οι αιτήσεις θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα υποβολής.
Πρώτος κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων: 28 Ιουλίου 2023 για αιτήσεις έως 14 Ιουλίου 2023.
Δεύτερος κύκλος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων: 29 Σεπτεμβρίου 2023 για αιτήσεις έως 17 Σεπτεμβρίου 2023.
Περαιτέρω πληροφορίες/διευκρινήσεις παρέχονται από την ΕΘΝΟΑ :
(210 6878815, 210 6878912) email : hoa@ethnoa.org ή και στην ιστοσελίδα του IDEF www.idef.gr