Ποια η διαφορά Κολλεγίου με Πανεπιστήμιο; | IdEF College
Ακολουθήστε μας:
Facebook
Instagram
Youtube
To logo του ιδιωτικού κολλεγίου IdEF College
ποια η διαφορά κολλεγίου με πανεπιστήμιο
  • Κολλέγια VS ΑΕΙ: Ένα debate που… καλά κρατεί στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

    Τι ισχύει, όμως, τελικά;

    Τι συμβαίνει με την αναγνώριση πτυχίου κολλεγίων στη χώρα μας και τι κερδίζει κανείς από τη φοίτηση σε ένα κολλέγιο;

    Υπάρχει «νικητής»;

    Διάβασε το νέο άρθρου του IdEF College και βρες απαντήσεις σε κάθε σου ερώτημα.

    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

     

     

    Τι είναι το κολλέγιο;

    Προτού μιλήσουμε για τη διαφορά κολλεγίου με πανεπιστήμιο, καλό θα ήταν να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για το τι είναι το κολλέγιο.

    Με λίγα λόγια, το κολλέγιο είναι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας που παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με αναγνωρισμένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

    Τι σημαίνει αυτό, πρακτικά;

    Σημαίνει πως μιλάμε για αξιόπιστες σπουδές, πλήρως αναγνωρισμένες, που ανταποκρίνονται όχι μόνο στα ελληνικά πρότυπα αλλά ακόμα και στα πρότυπα του ξένου Πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζονται.

    Όσον αφορά την αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων, πρέπει να αναφέρουμε πως ο τίτλος που απονέμεται στους πτυχιούχους είναι του συνεργαζόμενου πανεπιστημίου!

    Στην περίπτωση του IdEF College, οι φοιτητές νομικής και φυσικής αγωγής, καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, θεωρούνται φοιτητές του Δημόσιου Γαλλικoύ Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord και αυτός ο φορέας αναγράφεται στο πτυχίο τους.

     

    Ποια η διαφορά κολλεγίου και πανεπιστημίου, λοιπόν;

    Τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια και παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση.

    Παρόλο που δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση και η φοίτηση σε αυτά εξαρτάται, στη συντριπτική της πλειοψηφία, από την επιτυχία του κάθε μαθητή στις Πανελλήνιες, η αποτελεσματικότητα της δημόσιας εκπαίδευσης συχνά αμφισβητείται.

    Δες επίσης: Τι να κάνω αν δεν τα καταφέρω στις Πανελλήνιες;

     

    Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι οι ίσες ευκαιρίες, το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών, οι διευρυμένοι ορίζοντες μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής (π.χ. Erasmus) και η ατμόσφαιρα ελεύθερης συζήτησης.

    Δυστυχώς, όμως, οι ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και τεχνικό εξοπλισμό, τα τμήματα που απαρτίζονται από εκατοντάδες φοιτητές και οι συχνές καταλήψεις σίγουρα βάλλουν το κύρος των ΑΕΙ.

    Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν τα ιδιωτικά κολλέγια.

    Λαμβάνοντας υπόψη μας την ισοτιμία κολλεγίων με ΑΕΙ που ισχύει σήμερα, τα κολλέγια αποτελούν κορυφαία λύση και επιλογή για χιλιάδες φοιτητές που δεν κατάφεραν να περάσουν στις Πανελλήνιες ή που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα αποκτώντας τίτλο του εξωτερικού.

     

    Τι ισχύει, δηλαδή, με την αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων;

    Τα περισσότερα κολλέγια, όπως και το IdEF, λειτουργούν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

    Πρόκειται για κολλέγια αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Παιδείας, που εποπτεύονται τόσο από το Υπουργείο όσο και από το ξένο Πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζονται.

    Το Υπουργείο χορηγεί άδεια λειτουργίας μετά από εξονυχιστικό έλεγχο στο πρόγραμμα σπουδών, τις εγκαταστάσεις, το διδακτικό προσωπικό, τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, την πρόσβαση των ΑμΕΑ στους εκπαιδευτικούς χώρους και πολλά άλλα, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των κολλεγίων.

    Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Γιατί να επιλέξω ένα ιδιωτικό κολλέγιο για σπουδές νομικής;

     

    Παράλληλα, αναγνωρίζονται πλήρως και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολλεγίων, οι οποίοι μπορούν να εγγραφούν σε συλλόγους, να ασκήσουν το επάγγελμα, να δώσουν εξετάσεις στον ΑΣΕΠ κ.α.

     

    Αξίζει να σπουδάσω σε κολλέγιο;

    Εφόσον η ισοτιμία κολλεγίων με ΑΕΙ θεωρείται δεδομένη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιλέξεις ένα ιδιωτικό κολλέγιο για τις σπουδές σου.

    Μεταξύ άλλων, τα ιδιωτικά κολλέγια:

    • Παρέχουν πτυχία από διακεκριμένα πανεπιστήμια της αλλοδαπής
    • Προσφέρουν ποιοτικές σπουδές σε σύγχρονες εγκαταστάσεις
    • Διαθέτουν καθηγητές με ακαδημαϊκό κύρος και αναγνωρισμένο έργο
    • Αποτελούν σημείο εκκίνησης για μια σπουδαία καριέρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό

    Αν ακόμα έχεις απορίες σχετικά με το ποια είναι η διαφορά κολλεγίου με πανεπιστήμιο και την αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων, επικοινώνησε σήμερα με το IdEF College για τις πιο έγκυρες απαντήσεις στις ερωτήσεις σου.

     

    Επικοινώνησε μαζί μας!

     

Ποια η διαφορά Κολλεγίου με Πανεπιστήμιο;