-
Αν έχεις τελειώσει το σχολείο και σκέφτεσαι τις σπουδές σου, ίσως έχεις ακούσει για τις πιστωτικές μονάδες ECTS. Τι είναι όμως αυτό το σύστημα; Πώς λειτουργεί και πόσα ECTS χρειάζεσαι για να πάρεις πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών;
Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαντήσεις για τις διδακτικές μονάδες ECTS. Συνέχισε να διαβάζεις και ενημερώσου για ό,τι χρειάζεσαι!
Οδηγός ECTS: Τι είναι και πώς λειτουργεί το σύστημα;
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται στα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη για τη σωστή αξιολόγηση και μέτρηση της ακαδημαϊκής προόδου των σπουδαστών.
Πιο συγκεκριμένα, οι πιστωτικές μονάδες βασίζονται στην αρχή της διαφάνειας για όλες τις διαδικασίες που περνάει ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:
-
τις διαλέξεις των μαθημάτων
-
τις εργασίες και τα σεμινάρια
-
την πρακτική άσκηση
-
και κάθε άλλη δραστηριότητα που αναλαμβάνει ο φοιτητής στα πλαίσια των σπουδών του
Οι μονάδες αυτές έχουν στόχο να αναγνωρίσουν τα μαθησιακά επιτεύγματα, τις περιόδους μάθησης, αλλά και τα προσόντα και τις δεξιότητες που απέκτησε ο φοιτητής από τις σπουδές του.
Επίσης, σκοπός των ECTS είναι να μπορεί εύκολα ο φοιτητής να μετακινείται μεταξύ διαφορετικών πανεπιστημίων, μεταφέροντας και τις μονάδες από το ένα ίδρυμα στο άλλο.
Τώρα που πήρες μια ιδέα για το τι είναι ECTS, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να τα υπολογίσεις και πόσα ECTS χρειάζεσαι για πτυχίο, σε όποια κατεύθυνση, χώρα ή σχολή κι αν σπουδάζεις.
Διάβασε επίσης: Αυτά είναι τα καλύτερα επαγγέλματα από θεωρητική κατεύθυνση
Πώς υπολογίζονται τα ECTS;
Ο υπολογισμός ECTS γίνεται με βάση το φόρτο εργασίας που απαιτείται από τον φοιτητή για να ολοκληρώσει ένα μάθημα ή ένα πρόγραμμα σπουδών.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο φόρτος εργασίας κάθε φοιτητή περιλαμβάνει τις διαλέξεις και τα σεμινάρια, την ατομική μελέτη και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης όπως είναι οι εξετάσεις και οι παρουσίαση εργασιών.
Με πιστωτικές μονάδες «μετριέται» και η πρακτική άσκηση: στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του IdEF για παράδειγμα, η πρακτική άσκηση που οφείλουν να ολοκληρώσουν οι σπουδαστές κατά το τρίτο έτος σπουδών τους (50 ώρες σύνολο) ισοδυναμεί με 6 ECTS.
Όπως είναι φυσικό, δεν έχει κάθε μάθημα την ίδια δυσκολία, ούτε και την ίδια βαρύτητα. Έτσι, στα πρώτα χρόνια κάθε σχολής που τα μαθήματα είναι εισαγωγικά και (θεωρητικά, τουλάχιστον) πιο εύκολα, ένα μάθημα μπορεί να έχει 3 ECTS.
Όσο τα χρόνια περνούν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, ο υπολογισμός των ECTS αλλάζει, με το κάθε μάθημα στο τέταρτο έτος να έχει, για παράδειγμα, 6 ECTS.
Αντίστοιχα, σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, κάθε μάθημα μπορεί να έχει 10 ECTS, καθώς απαιτούνται περισσότερες ώρες διαβάσματος για το καθένα!
Πόσα ECTS χρειάζεσαι για πτυχίο;
Ο αριθμός των ECTS που απαιτούνται για πτυχίο διαφέρει ανάλογα με τον τύπο πτυχίου και την χώρα που σπουδάζεις. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ένα πτυχίο που διαρκεί 3 με 4 χρόνια απαιτεί από 180 μέχρι 240 ECTS.
Με την απόκτηση των πιστωτικών μονάδων, ο φοιτητής εξασφαλίζει ότι έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα μαθημάτων, εργασιών και εξετάσεων και ότι είναι πλήρως ικανός στον τομέα του.
Πόσα ECTS χρειάζεσαι για μεταπτυχιακό;
Ο υπολογισμός ECTS μονάδων για μεταπτυχιακό εξαρτάται από τη διάρκεια των σπουδών και τον τύπο προγράμματος που θα ακολουθήσεις.
Συνήθως ο δεύτερος κύκλος σπουδών διαρκεί είτε 1,5 έτος και αντιστοιχεί σε μεταπτυχιακό τίτλο με 90 ECTS, είτε 2 έτη με 120 ECTS μονάδες. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστηριακές ασκήσεις και την παρουσίαση διπλωματικής εργασίας στο τέλος, η οποία συνήθως ισοδυναμεί με 18 ECTS.
Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών οι φοιτητές λαμβάνουν το δίπλωμά τους και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματικής τους σταδιοδρομία.
Τέλος, αν αναρωτιέσαι πόσα ECTS για μεταπτυχιακό χρειάζεσαι για ΑΣΕΠ, η απάντηση είναι τουλάχιστον 60. Στην Ελλάδα, τα μεταπτυχιακά διπλώματα αναγνωρίζονται αυτόματα από το ΑΣΕΠ και συνήθως προσθέτουν 150 μόρια στην αίτηση σου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μονάδων ECTS;
Τώρα που γνωρίζεις τη σημασία των ECTS και πώς υπολογίζονται, δες ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σπουδές και την καριέρα σου.
Κινητικότητα φοιτητών
Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άλλο, είτε εντός της ίδιας χώρας ή σε άλλη χώρα (Erasmus+). Με την κινητικότητα τους, οι πιστωτικές μονάδες ECTS από τα μαθήματα που έχουν ολοκληρώσει μεταφέρονται, αναγνωρίζονται και προστίθενται στο πτυχίο τους.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ενσωματώσεις τα ECTS που απέκτησες από το εξωτερικό στο πρόγραμμα σου χωρίς να χάσεις χρόνο στις σπουδές σου.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Περιζήτητα επαγγέλματα με προοπτικές διεθνούς καριέρας!
Διά βίου μάθηση
Το σύστημα ECTS υποστηρίζει τη διά βίου μάθηση και επιτρέπει στους φοιτητές να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν.
Η διά βίου μάθηση μέσω του υπολογισμού ECTS υποστηρίζει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μπορείς να συμμετέχεις. Μερικά από αυτά τα προγράμματα είναι τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs), οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι και τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων
Η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μέσω των πιστωτικών μονάδων ECTS παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο.
Αυτό, σε συνδυασμό με τη διά βίου μάθηση, σου επιτρέπει να αναγνωρίζεις και να αξιοποιείς τις δεξιότητές σου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Μείωση διαφορών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα
Οι διδακτικές μονάδες ECTS συμβάλλουν στην μείωση των διαφορών μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων διαφορετικών χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι σπουδές σου θα αναγνωρίζονται πιο εύκολα και δίκαια διεθνώς.
Αυτός ο υπολογισμός δεν επιτρέπει μόνο την ισοδυναμία μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων και χωρών, αλλά και μεταξύ Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην ίδια χώρα. Μέσω των ECTS, επιτυγχάνεται η άμεση σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε αμφιβολία για την ποιότητα κάθε σχολής, αφού τα ECTS δεν αποδίδονται αυθαίρετα σε κάθε μάθημα, αλλά κατόπιν σχολαστικής ανάλυσης του προγράμματος σπουδών από τους αρμόδιους φορείς.
Δες κι αυτό: Ποια η διαφορά Κολλεγίου με Πανεπιστήμιο;
Τώρα που έχεις ενημερωθεί για τη σημασία των ECTS, το πώς υπολογίζονται, αλλά και το πώς αποδίδονται σε κάθε μάθημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για δεις τα επόμενα βήματά σου.
Μπες στο IdEF College και ενημερώσου για τα τμήματα Νομικής και Φυσικής Αγωγής και για τις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για κάθε πρόγραμμα σπουδών και κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα.
-