-
Σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μια σταδιοδρομία στον χώρο της Νομικής και θέλεις να επιλέξεις την κατάλληλη ειδικότητα για εσένα; Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις ποιοι είναι οι κλάδοι Νομικής επιστήμης και τα είδη δικαίου στα οποία μπορείς να εξειδικευτείς.
Αρχικά, μην ανησυχείς αν δεν ξέρεις από την αρχή ποια Νομική κατεύθυνση θέλεις να ακολουθήσεις. Κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, θα ασχοληθείς με πολλούς τομείς Νομικής και θα έχεις την ευκαιρία να αποφασίσεις ποια ειδικότητα σε ενδιαφέρει.
Παρ’ όλα αυτά, είναι χρήσιμο να έχεις μια γενική ιδέα για τους διάφορους κλάδους στο τομέα.
Συνέχισε παρακάτω για να ενημερωθείς πλήρως για ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις πριν πάρεις την απόφασή σου.
Ποιοι είναι οι βασικοί κλάδοι δικαίου που πρέπει να γνωρίζεις
Το κύριο αντικείμενο της Νομικής επιστήμης είναι η μελέτη και η εφαρμογή ενός συστήματος κανόνων και αρχών, που ονομάζεται Δίκαιο. Έτσι, κάθε ειδικότητα ασχολείται με διαφορετικούς κλάδους δικαίου και σου δίνει την ευκαιρία να εξειδικευτείς σε συγκεκριμένους τομείς.
Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου, υπάρχουν διάφορες νομικές κατευθύνσεις που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα δύο σημαντικά πεδία είναι το δημόσιο και ιδιωτικό δίκαιο, με τον κάθε κλάδο να έχει τις δικές του επιμέρους ειδικότητες Νομικής, που καθορίζουν την επαγγελματική πορεία και τις προοπτικές που υπάρχουν στον εργασιακό χώρο.
Ποια είναι η διαφορά Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου;
Οι σπουδές και τα μαθήματα νομικής στο δημόσιο δίκαιο αφορούν τη νομοθεσία και τις διαδικασίες που ρυθμίζουν τις δραστηριότητες των δημόσιων υπηρεσιών. Από την άλλη πλευρά, το ιδιωτικό δίκαιο ασχολείται με τις νομικές σχέσεις μεταξύ ατόμων και επιχειρήσεων.
Η διαφορά δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου μπορεί να επηρεάσει τόσο τις σπουδές Νομικής ενός φοιτητή όσο και την επαγγελματική του πορεία.
Έτσι, ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές ενδέχεται να ακολουθήσουν διαφορετικά μαθήματα και να αποκτήσουν διαφορετικές δεξιότητες.
Επίσης, διαφέρουν οι προοπτικές στον εργασιακό χώρο.
Οι απόφοιτοι με σπουδές στο ιδιωτικό δίκαιο μπορούν να εργαστούν ως νομικοί σύμβουλοι σε υπηρεσίες ή ως δικηγόροι σε δικηγορικά γραφεία. Επιπλέον, με ένα μεταπτυχιακό στο δημόσιο δίκαιο μπορούν να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις ή να εργαστούν ως νομικοί ερευνητές και εκπαιδευτικοί σε σχολές Νομικής.
Δες και αυτό: Πόσο δύσκολη είναι η Νομική Σχολή; Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν την εγγραφή σου!
Ποιοι είναι οι κλάδοι της Νομικής;
Όπως αναφέραμε, το Δίκαιο χωρίζεται κατά βάση σε Δημόσιο και Ιδιωτικό.
Οι κυριότεροι κλάδοι δημοσίου δικαίου περιλαμβάνουν:
Ποινικό Δίκαιο
Το Ποινικό Δίκαιο ορίζει τι θεωρείται έγκλημα, όπως η κλοπή, η ληστεία και η ανθρωποκτονία. Ασχολείται με τις ποινικές διαδικασίες και τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τους νόμους και καθορίζει τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους διαπράττουν εγκλήματα. Στόχος του είναι η αποτροπή του εγκλήματος, η προστασία της κοινωνίας και η επανένταξη των παραβατών.
Διοικητικό Δίκαιο
Το Διοικητικό Δίκαιο ρυθμίζει την οργάνωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και τις σχέσεις της με τους πολίτες. Διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του κράτους και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στην αυθαιρεσία.
Δημοσιονομικό Δίκαιο
Το Δημοσιονομικό Δίκαιο αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και τους κανόνες που διέπουν τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους, όπως η φορολογία, οι δαπάνες και ο δανεισμός. Έχει ως στόχο την εξασφάλιση της οικονομικής ισορροπίας και της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας.
Διεθνές Δίκαιο
Το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών και των διεθνών οργανισμών. Στόχος του είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία μεταξύ των εθνών, με την κατεύθυνση αυτή να αποτελεί εξαιρετική αφετηρία για μια καριέρα στο διπλωματικό σώμα.
Δίκαιο Περιβάλλοντος
Το Δίκαιο Περιβάλλοντος περιλαμβάνει το σύνολο των νομικών κανόνων που αφορούν την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και το προστατεύουν από τη ρύπανση και την υποβάθμιση. Στόχος του είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και η εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.
Συνταγματικό Δίκαιο
Το Συνταγματικό Δίκαιο ορίζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών. Αποτελεί τον θεμέλιο λίθο κάθε νομικού συστήματος μιας χώρας.
Διάβασε επίσης: Επάγγελμα δικηγόρος: Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν πάρεις την απόφαση
Μεταναστευτικό Δίκαιο
Το Μεταναστευτικό Δίκαιο ρυθμίζει τις διαδικασίες εισόδου, παραμονής και αποχώρησης μεταναστών από μια χώρα. Στόχος του είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας και η προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Πέρα από αυτές τις ειδικότητες, σε αυτόν τον κλάδο υπάρχουν κι άλλα είδη δικαίου, όπως είναι το Εκκλησιαστικό Δίκαιο, το Δίκαιο Υγείας, το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Στρατιωτικό Δίκαιο.
Οι κυριότεροι κλάδοι ιδιωτικού δικαίου είναι:
Αστικό Δίκαιο
Το Αστικό Δίκαιο διέπει τις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών και πολιτών, όπως οι συμβάσεις, η αστική ευθύνη και η ιδιοκτησία. Στόχος του είναι η εύρυθμη λειτουργία των συναλλαγών και η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Το Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας προστατεύει τα πνευματικά δημιουργήματα, όπως λογοτεχνικά έργα, μουσική, εφευρέσεις και εμπορικά σήματα. Στόχος του είναι η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η δίκαιη αμοιβή των δημιουργών.
Εταιρικό Δίκαιο
Το Εταιρικό Δίκαιο ρυθμίζει την ίδρυση, λειτουργία και διάλυση των εταιρειών. Στόχος του είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων και η προστασία των συμφερόντων των μετόχων.
Οικογενειακό Δίκαιο
Το Οικογενειακό Δίκαιο αφορά θέματα γάμου, διαζυγίου, κηδεμονίας, υιοθεσίας και γονικής μέριμνας. Στόχος του είναι η προστασία της οικογένειας και η διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών.
Εμπορικό Δίκαιο
Το Εμπορικό Δίκαιο ρυθμίζει τις εμπορικές συναλλαγές, όπως αγοραπωλησίες, μεταφορές και συναλλαγματικές επιταγές. Στόχος του είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές.
Μάθε περισσότερα: Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής;
Κατευθύνσεις νομικής: Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών
Για να επιλέξεις την κατάλληλη ειδικότητα για σένα, θα πρέπει να κατανοήσεις σε βάθος ποιοι είναι οι κλάδοι της Νομικής και να λάβεις υπόψη τα ενδιαφέροντα σου και τις προοπτικές σταδιοδρομίας που υπάρχουν.
Για παράδειγμα, αν δείχνεις ενδιαφέρον για τα οικονομικά και τις επιχειρήσεις, το Εταιρικό Δίκαιο είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα. Ομοίως, αν σε απασχολούν οι ανθρώπινες σχέσεις, το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή το Οικογενειακό Δίκαιο είναι κατευθύνσεις που πρέπει να μελετήσεις.
Φρόντισε να ενημερωθείς για τις ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας και τις καλύτερες προοπτικές καριέρας. Μπορείς να διαβάσεις άρθρα ή μελέτες και να μιλήσεις με επαγγελματίες τους χώρου ή απόφοιτους Νομικής για συμβουλές σύμφωνα με τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντα σου.
Στη Νομική, οι κατευθύνσεις είναι πολλές και απαιτείται χρόνος και σκέψη για να επιλέξεις την κατάλληλη για σένα. Παρ’ όλα αυτά, με τη σωστή καθοδήγηση και ενημέρωση μπορείς να περιορίσεις τις κατευθύνσεις νομικής που σου αρέσουν και αργά ή γρήγορα να καταλήξεις στον κλάδο που σου ταιριάζει.
Το IdEF College είναι εδώ για σένα, προσφέροντας τμήματα και προγράμματα σπουδών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σπουδών ώστε να εκπαιδευτείς σε διάφορα είδη δικαίου προτού βγεις στην αγορά εργασίας.
Σπούδασε Νομική στο IdEF και έλα να ανακαλύψουμε μαζί τις ειδικότητες Νομικής που θα σου χαρίσουν μία λαμπρή σταδιοδρομία.