
-
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου προκάλεσε µια έντονη φοβία στους φοιτητές και τους πτυχιούχους των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ότι επέρχεται εργασιακή θύελλα και ότι θα πληγεί η δυνατότητα εύρεσης εργασίας, από τις χιλιάδες πτυχιούχους Κολλεγίων.
Το πρώτο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι εν έτει 2008 εκτός ελαχίστων περιπτώσεων όλα τα επαγγέλματα είναι κορεσμένα. Που σημαίνει ότι είτε µπουν είτε δε µπουν στον ανταγωνισμό οι απόφοιτοι των Κολλεγίων τίποτε δεν θα αλλάξει αριθμητικά διότι το ποσοστό τους είναι μικρό.
Ακούγεται ότι οι 25.000 παλαιοί πτυχιούχοι των Κολλεγίων θα καταλάβουν θέσεις εργασίας. Αυτό δεν αληθεύει διότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι ήδη απασχολούμενοι στον ιδιωτικό κυρίως τομέα αλλά και στον δημόσιο.
Στον ιδιωτικό τομέα οι τίτλοι τους αναγνωρίζονται άρα δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα, στο δε δημόσιο τομέα στον οποίο προσελήφθησαν ως απόφοιτοι Λυκείου το µόνο που θα πρέπει να αλλάξει είναι η αναβάθμιση τους στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην οποία κατατάσσονται πτυχιούχοι των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Άρα οι 25.000 πτυχιούχοι Κολλεγίων σε τίποτα δεν απειλούν τις νέες θέσεις εργασίας.
Έρχομαι τώρα στους επερχόμενους πτυχιούχους των Κολλεγίων. Αυτοί θα διεκδικήσουν θέσεις του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προσλαμβάνουν µε τα δικά τους κριτήρια, τα οποία είναι εξειδικευμένα και αυστηρά και διαφέρουν ανάλογα µε την επιχείρηση. Εξετάζουν το πτυχίο και τα µμεταπτυχιακά, τις ξένες γλώσσες που γνωρίζει άριστα ο υποψήφιος, την προσωπικότητα του, το γιατί θέλει να
εργαστεί στον συγκεκριμένο τομέα κ.α. Άρα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα προσληφθεί ο καλύτερος, είτε προέρχεται από δημόσιο Πανεπιστήμιο, είτε από Κολλέγιο, όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι τώρα.
Όσον αφορά όμως τον δημόσιο τομέα, στον οποίο μέχρι σήμερα οι πτυχιούχοι των Κολλεγίων δεν είχαν πρόσβαση, θα έχουμε αλλαγές
Οι εξετάσεις µέσω ΑΣΕΠ διενεργούνται για να προσλάβει το ∆ηµόσιο τους καλύτερους πτυχιούχους. Εάν, τους πλέον άξιους πτυχιούχους παράγει το δημόσιο ελληνικό Πανεπιστήμιο τότε όλες οι θέσεις του ∆ηµοσίου θα συνεχίσουν να καταλαμβάνονται από αυτούς.
Εάν, και αυτό πρόκειται να αποδειχθεί στην πράξη, τα Κολλέγια παράγουν εξ’ ίσου υψηλού επιπέδου πτυχιούχους, τότε οι θέσεις θα επιμεριστούν αναλογικά. Το σίγουρο είναι ένα, ότι θα αυξηθεί ο ποιοτικός ανταγωνισμός και το ∆ηµόσιο θα προσλαμβάνει στελέχη που θα μπορούν άνετα να λειτουργήσουν μέσα σε ένα Ευρωπαϊκό και παγκοσµιοποιηµένο περιβάλλον.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε τους υπεύθυνους των Πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ να συμβουλεύσουν ένα φετινό µαθητή Γ΄ Λυκείου τι σπουδές πρέπει να ακολουθήσει ώστε περί το 2015 που θα βγει στην αγορά εργασίας να είναι ανταγωνιστικός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πιστεύουμε ότι αυτό είναι που περιμένει η μέση Ελληνική οικογένεια από τους Λειτουργούς της Ανώτατης Εκπαίδευσης και όχι µία ακόμη χρονιά απεργιών και καταλήψεων.