Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής; | IdEF College
Ακολουθήστε μας:
Facebook
Instagram
Youtube
To logo του ιδιωτικού κολλεγίου IdEF College
Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής;
  • Αν στην ερώτηση «Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Νομικής», η μόνη απάντηση που σου έρχεται στο μυαλό είναι «Να γίνω Δικηγόρος», αυτό το άρθρο πρέπει να το διαβάσεις.

    Η μάχιμη δικηγορία μπορεί να είναι μια πολύ διαδεδομένη κατεύθυνση της Νομικής, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι η μόνη.

    Συνέχισε να διαβάζεις και ενημερώσου για τα πιο διαδεδομένα επαγγέλματα από Νομική σχολή που μπορείς να ακολουθήσεις μετά την αποφοίτησή σου!

     

    Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Δικηγόρος

    Ξεκινάμε από το προφανές για να συνεχίσουμε με τις πιο ιδιαίτερες κατευθύνσεις Νομικής.

    Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που ονειρεύονται να σπουδάσουν Νομική για να γίνουν Δικηγόροι. Παρά τον κορεσμό του επαγγέλματος και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας σήμερα, το επάγγελμα του Δικηγόρου παραμένει ένα επάγγελμα με κύρος, γεμάτο ηθικές επιβραβεύσεις και απαραίτητο στην κοινωνία.

    Αν νομίζεις πως η δικηγορία έχει να κάνει με τη στείρα απομνημόνευση των νόμων, κάνεις λάθος: η ενασχόληση με το Δίκαιο έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα, αναπτύσσει πολλαπλές δεξιότητες, σου ανοίγει πόρτες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ παραμένει μία κατεύθυνση της Νομικής που εμπνέει τον σεβασμό και έχει πραγματικό αντίκτυπο στη ζωές των ανθρώπων. 

    Αν θέλεις να γίνεις Δικηγόρος, χρειάζεται να πάρεις το πτυχίο σου, να κάνεις πρακτική άσκηση για 18 μήνες σε κάποιο δικηγορικό γραφείο, να δώσεις εξετάσεις στον Άρειο Πάγο και κατόπιν να γραφτείς στον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης σου για να μπορείς να εξασκείς τη δικηγορία.

    Όπως βλέπεις, το συγκεκριμένο επάγγελμα Νομικής θέλει διάβασμα, χρόνο και κόπο, σίγουρα όμως το αποτέλεσμα μπορεί να σε αποζημιώσει.

     

    Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Γιατί να σπουδάσω Νομική; 5 Λόγοι που αξίζει να λάβεις υπόψη σου

     

    Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Δικαστικός Λειτουργός

    Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) ιδρύθηκε το 1994 και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Για την εισαγωγή σου απαιτούνται και εδώ εξετάσεις που διενεργούνται μία φορά τον χρόνο ενώ ισχύουν και αρκετές προϋποθέσεις για να γίνεις δεκτός, που μπορείς να δεις αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Σχολής Δικαστών.

    Υπάρχουν ουσιαστικά 3 κατευθύνσεις Νομικής που μπορείς να ακολουθήσεις:

    1. Κατεύθυνση δικαστών της διοικητικής δικαιοσύνης, οι οποίοι διακρίνονται σε δικαστές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια (Διοικητικά Εφετεία και Διοικητικά Πρωτοδικεία).
    2. Κατεύθυνση δικαστών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, οι οποίοι διακρίνονται σε δικαστές των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων (Άρειος Πάγος, Εφετεία, Πρωτοδικεία) και τους δικαστές των ειρηνοδικείων και πταισματοδικείων.
    3. Κατεύθυνση εισαγγελέων, οι οποίοι ασκούν την κατηγορία εν ονόματι του Κράτους και εκπροσωπούν την πολιτεία ως η κατηγορούσα αρχή.

     

    Διάβασε κι αυτό: Πόσο δύσκολη είναι η Νομική Σχολή; Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν την εγγραφή σου!

     

    Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Διπλωμάτης

    Ένας τίτλος με ακόμη μεγαλύτερο κύρος, γόητρο αλλά και ευθύνες.

    Αν σου αρέσει η προοπτική της εργασίας στο εξωτερικό, με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς σίγουρα να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα, ειδικά αν ακολουθήσεις τον κλάδο της διπλωματίας.

    Για να γίνεις μέρος του διπλωματικού σώματος θα πρέπει να περάσεις τις σχετικές εξετάσεις που διενεργούνται μια φορά τον χρόνο και οι οποίες θεωρούνται αρκετά δύσκολες, καθώς ο υποψήφιος εξετάζεται σε μια ποικιλία μαθημάτων αλλά και στην ευχέρεια χρήσης της Αγγλικής και Γαλλικής Γλώσσας.

    Αν και το πτυχίο Νομικής δεν είναι απαραίτητο για να γίνεις διπλωμάτης, σίγουρα αποτελεί μεγάλο αβαντάζ για την επιτυχία σου στις εξετάσεις για τη διπλωματική ακαδημία.

     

    Μάθε περισσότερα: Καριέρα στο διπλωματικό σώμα: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

     

    Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να γίνεις… Εγκληματολόγος

    Ακόμα αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις με ένα πτυχίο Νομικής;

    Αν ονειρεύεσαι να διαλευκάνεις δύσκολες αστυνομικές υποθέσεις, να δίνεις εξηγήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα και να αναλύεις τα κίνητρα που οδήγησαν σε έγκλημα, τότε χρησιμοποίησε τις σπουδές Νομικής για να γίνεις εγκληματολόγος!

    Σε αντίθεση με όσες ειδικότητες αναφέρθηκαν πιο πάνω, η εισαγωγή στην Εγκληματολογία χρειάζεται τον ανάλογο μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ πρόκειται για ειδίκευση που συνδυάζει πολλούς τομείς της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, όπως η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία, η Νομική, η Ανθρωπολογία κ.α.

     

    Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Αυτά είναι τα καλύτερα επαγγέλματα από θεωρητική κατεύθυνση

     

    Με ένα πτυχίο Νομικής μπορείς να εργαστείς… στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

    Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) έχει ως αποστολή την εκπαίδευση ενός σώματος εξειδικευμένων επιτελικών στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση.

    Μεγάλο ποσοστό των επιτυχόντων στις εξετάσεις εισαγωγής προέρχονται από τη Νομική, οπότε αν έχεις πτυχίο Νομικής και σε ενδιαφέρει η εργασία στο Δημόσιο, αυτή είναι μια κατεύθυνση που μπορείς να επιλέξεις.

    Τέλος, αν προτιμάς τον ιδιωτικό τομέα και σε ενδιαφέρει περισσότερο η εργασία στο εξωτερικό, ένα πτυχίο Νομικής μπορεί να σου ανοίξει πολλές πόρτες.

    Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να ελιχθείς – μεταξύ άλλων – στον χώρο του marketing, των πωλήσεων, του HR και της διαφήμισης, να γίνεις νομικός σύμβουλος σε μια πολυεθνική εταιρεία κ.α.

     

    Διάβασε κι αυτό: Ψάχνεις περιζήτητα επαγγέλματα με προοπτικές διεθνούς καριέρας; Δες εδώ!

     

    Τελικά, τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Νομικής;

    Μετά τη Νομική, οι κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε άνθρωπος ποικίλλουν.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι νομικές σπουδές ανοίγουν πολλές πόρτες – πολλές περισσότερες απ’ όσες φαντάζεσαι. Δες συγκεντρωτικά τι μπορείς να γίνεις με ένα πτυχίο Νομικής:

    • Δικηγόρος
    • Δικαστής ή Εισαγγελέας
    • Διπλωμάτης
    • Πολιτικός
    • Εγκληματολόγος
    • Συγγραφέας ή Δημοσιογράφος
    • Νομικός Σύμβουλος
    • Στέλεχος Δημόσιας Διοίκησης κ.α.

    Η πόρτα που θα αποφασίσεις εσύ να ανοίξεις εξαρτάται από τα δικά σου ενδιαφέροντα και προτιμήσεις, τις ικανότητες και δεξιότητες που σε διακρίνουν καθώς και από τα γνωστικά αντικείμενα που προτιμάς.

    Όλα είναι πιθανά, ακόμα κι αν «αποτύχεις» στις Πανελλήνιες: σπούδασε στο τμήμα Νομικής του IdEF College, ανακάλυψε ακόμα περισσότερες κατευθύνσεις και ακολούθησε την επαγγελματική σταδιοδρομία που πραγματικά σε ενδιαφέρει.

    Άλλωστε η έρευνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Νομικής!

     

    Θέλω να σπουδάσω στο IdEF

     

Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής;