-
Έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου σε κολλέγιο και επιθυμείς να συνεχίσεις την επαγγελματική σου σταδιοδρομία ή να ακολουθήσεις περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές στην Ελλάδα;
Το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) είναι ο φορέας που θα σε βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Η αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ μπορεί να σου ανοίξει πόρτες σε πολλές ευκαιρίες στον δημόσιο τομέα, καθώς και να σου επιτρέψει να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση πτυχίου ή μεταπτυχιακού από το ΑΤΕΕΝ, τα έγγραφα που χρειάζεσαι και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.
Τι είναι το ΑΤΕΕΝ και η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας;
Το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) είναι ένας ελληνικός οργανισμός που ασχολείται με την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας για τίτλους σπουδών από χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτες χώρες και κολλέγια.
Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας προϋποθέτει ότι ένας τίτλος σπουδών που έχεις από εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού ή κολλέγιο θα εξεταστεί για το αν πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται για να θεωρηθεί ισοδύναμος με ένα ελληνικό πτυχίο ή μεταπτυχιακό από Δημόσιο πανεπιστήμιο.
Σε κάποιους κλάδους, η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για τη δυνατότητα άσκησης ενός επαγγέλματος στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το επάγγελμα του Δικηγόρου, ο οποίος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιον δικηγορικό σύλλογο.
Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Επάγγελμα δικηγόρος: Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν πάρεις την απόφαση
Ποια είναι η διαδικασία για αναγνώριση πτυχίου μέσω ΑΤΕΕΝ;
Η αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, αν γνωρίζεις τα βασικά βήματα.
Αρχικά, συγκεντρώνεις τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το πτυχίο σου, την αναλυτική βαθμολογία και τις απαραίτητες μεταφράσεις. Στη συνέχεια, συμπληρώνεις την αίτηση αναγνώρισης και την υποβάλλεις ηλεκτρονικά ή από κοντά.
Αφού υποβάλλεις την αίτηση και πληρώσεις τα αντίστοιχα παράβολα, το ΑΤΕΕΝ θα αξιολογήσει το πτυχίο σου.
Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθήσεις και τα έγγραφα που πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
Η διαδικασία για την αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ παιτεί προσεκτική προετοιμασία και υποβολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων. Τα δικαιολογητικά για την αίτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας είναι:
- Αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας: Συμπλήρωσε το βασικό έντυπο για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης.
- Ταυτότητα ή Διαβατήριο: Θα χρειαστείς ένα έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας, όπως η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο σου.
- Πτυχίο: Το πτυχίο σου πρέπει να είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και να έχει επικύρωση από το Βρετανικό Συμβούλιο ή το Γαλλικό Ινστιτούτο.
- Αναλυτική βαθμολογία: Οι αναλυτικές βαθμολογίες σου πρέπει επίσης να είναι μεταφρασμένες και επικυρωμένες από το Βρετανικό Συμβούλιο ή το Γαλλικό Ινστιτούτο.
- Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών: Το syllabus του προγράμματος σπουδών σου στα αγγλικά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί μετάφραση στα ελληνικά.
Συγκεντρώνοντας και υποβάλλοντας σωστά αυτά τα δικαιολογητικά, θα μπορείς να ολοκληρώσεις με επιτυχία την αναγνώριση πτυχίου σου από το ΑΤΕΕΝ.
Διάβασε επίσης: ECTS: Τι είναι και πόσα χρειάζεσαι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό;
Βήματα υποβολής αίτησης
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για την υποβολή αίτησης για την αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ είναι τα εξής:
- Αρχικά, κατέβασε την αίτηση αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας από την επίσημη ιστοσελίδα του ΑΤΕΕΝ.
- Συμπλήρωσε προσεκτικά όλα τα πεδία με τα προσωπικά σου στοιχεία.
- Βεβαιώσου ότι έχεις συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέραμε παραπάνω.
- Μπορείς να υποβάλεις τη αίτηση και τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας ή απευθείας στα γραφεία του ΑΤΕΕΝ.
- Πρέπει να πληρώσεις ένα παράβολο υπέρ δημοσίου των 100 ευρώ ηλεκτρονικά ή σε τραπεζικό κατάστημα ανάλογα με τις οδηγίες στο έντυπο της αίτησης.
- Παρακολούθησε την εξέλιξη της αίτησής σου μέσω της ιστοσελίδας του ΑΤΕΕΝ για να ενημερώνεσαι για την πρόοδο της ή τυχόν ελλείψεις στα δικαιολογητικά.
Το ΑΤΕΕΝ θα αξιολογήσει την αίτησή σου και θα σε ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Εάν είναι όλα εντάξει, θα λάβεις την αναγνώριση πτυχίου σου από τον ΑΤΕΕΝ.
Κριτήρια αξιολόγησης
Για να αξιολογήσει την αίτησή σου για αναγνώριση πτυχίου, το ΑΤΕΕΝ θα πρέπει να ελέγξει διάφορους παράγοντες.
Αρχικά, θα εξετάσει κατά πόσο το πτυχίο σου ανταγωνίζεται τα ελληνικά εκπαιδευτικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκρίνει το περιεχόμενο των σπουδών σου με αυτό που απαιτείται στην Ελλάδα.
Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα δικαιολογητικά σου είναι πλήρη και σωστά. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή μετάφραση και επικύρωση του πτυχίου και των βαθμών σου.
Τέλος, η ποιότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος από το οποίο απέκτησες το πτυχίο σου είναι σημαντική. Το ΑΤΕΕΝ ελέγχει αν το ίδρυμα είναι αναγνωρισμένο και αξιόπιστο.
Με βάση αυτά τα κριτήρια, το ΑΤΕΕΝ θα αποφασίσει αν το πτυχίο σου μπορεί να αναγνωριστεί στην Ελλάδα.
Μάθε περισσότερα: Αναγνώριση του Μεταπτυχιακού Νομικής του Πανεπιστημίου της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF
Υπάρχει διαφορά στην αναγνώριση μεταπτυχιακού από το ΑΤΕΕΝ;
Η αναγνώριση μεταπτυχιακού από το ΑΤΕΕΝ δεν διαφέρει πολύ από την αναγνώριση ενός βασικού τίτλου σπουδών, αλλά υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που καλό είναι να γνωρίζεις.
Πρώτα από όλα, το ΑΤΕΕΝ ελέγχει αν το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού είναι συμβατό με τα ελληνικά πρότυπα, αλλά δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην εξειδίκευση και την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει το μεταπτυχιακό.
Επίσης, ενδέχεται να χρειαστείς επιπλέον δικαιολογητικά, όπως την περιγραφή ερευνητικών έργων ή εργασιών, τα οποία συνήθως δεν απαιτούνται για τα βασικά πτυχία. Ενώ το παράβολο της αίτησης είναι συνήθως το ίδιο, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο λόγω της πιο λεπτομερούς αξιολόγησης που χρειάζεται.
Γενικά, ενώ οι βασικές διαδικασίες παραμένουν οι ίδιες, η αναγνώριση μεταπτυχιακού πορεί να έχει κάποιες επιπλέον απαιτήσεις και λεπτομέρειες.
ΔΟΑΤΑΠ: Αναγνώριση πτυχίου και δικαιολογητικά
Ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) ασχολείται με την αναγνώριση πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων από χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, για πτυχία από κολλέγια στην Ελλάδα, μόνο ο ΑΤΕΕΝ μπορεί να προχωρήσει στην αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας.
Επομένως, αν το πτυχίο σου προέρχεται από κολλέγιο που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού, πρέπει να απευθυνθείς στον ΑΤΕΕΝ για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας. Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά είναι παρόμοια, αλλά ο ΔΟΑΤΑΠ δεν έχει αρμοδιότητα να αναγνωρίσει τέτοιους τίτλους.
Μάθε περισσότερα: Τι μεταπτυχιακό να κάνω και πώς να βρω τι μου ταιριάζει;
Αν σε ενδιαφέρουν οι σπουδές σε κολλέγιο στην Ελλάδα, σίγουρα θα θέλεις να είσαι βέβαιος ότι το πτυχίο σου θα αναγνωριστεί και οι σπουδές σου θα έχουν πραγματική αξία.
Το ΑΤΕΕΝ είναι αρμόδιο για την αναγνώριση πτυχίων από κολλέγια, όπως το IdEF College, το οποίο έχει συνάψει σύμπραξη με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι απόφοιτοί μας μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, με πτυχία που πληρούν όλα τα κριτήρια.
Με τμήματα Νομικής και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο IdEF College προσφέρουμε προγράμματα σπουδών που είναι προσαρμοσμένα στις τρέχουσες ανάγκες τις αγοράς εργασίας και τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών.