Νέα του Γαλλικού Ιδιωτικού Κολλεγίου Αθήνας | IdEF College
Ακολουθήστε μας:
Facebook
Instagram
Youtube
To logo του ιδιωτικού κολλεγίου IdEF College
Blog

Τελευταία Νέα

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό; 5+1 λόγοι που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό; 5+1 λόγοι που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις

Έχεις φτάσει στο σημείο να αναρωτιέσαι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην καριέρα και στην εκπαίδευσή σου; Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί να κάνω μεταπτυχιακό» μπορεί να είναι το κλειδί που θα σε οδηγήσει σε νέες προοπτικές.

Από την απόκτηση εξειδίκευσης και επαγγελματικής αναγνώρισης έως τη βελτίωση των προσωπικών σου δεξιοτήτων, ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μπορεί να μεταμορφώσει το μέλλον σου.

Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις αυτό το επιπλέον πλεονέκτημα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και θα σου ανοίξει νέες πόρτες; Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς, η ανάγκη για εξειδίκευση αυξάνεται και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αγνοήσεις.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις γιατί αξίζει να επενδύσεις σε αυτή την εμπειρία.

 

Γιατί να κάνω μεταπτυχιακό;

Αναζητώντας την απάντηση στο ερώτημα «γιατί να κάνω μεταπτυχιακό», είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Σε μια εποχή που η εκπαίδευση και η επαγγελματική εξέλιξη αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, η επιλογή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος μπορεί να σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις μπροστά.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Τι μεταπτυχιακό να κάνω και πώς να βρω τι μου ταιριάζει;

 

  1. Εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου

Το πρώτο και πιο προφανές πλεονέκτημα ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών είναι ότι σου επιτρέπει να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου.

Αν το προπτυχιακό σου δίπλωμα σου έδωσε μια γενική εικόνα του αντικειμένου που σε ενδιαφέρει, το μεταπτυχιακό σου δίνει τη δυνατότητα να εξετάσεις πιο συγκεκριμένα θέματα και να μάθεις λεπτομερώς για τον τομέα που σε συναρπάζει. Θα έχεις πρόσβαση σε ενημερωμένη βιβλιογραφία, επιστημονικές μελέτες και καινοτόμα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις νέες πτυχές του αντικειμένου σου.

Με άλλα λόγια, εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου και γίνεσαι ειδικός σε έναν τομέα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει και προσωπική ικανοποίηση: η αίσθηση ότι γνωρίζεις σε βάθος τον τομέα σου είναι μοναδική.

 

  1. Ενισχύεις το βιογραφικό σου

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα δεν είναι απλώς ένα ακόμη «χαρτί» στο βιογραφικό σου σημείωμα. Είναι η απόδειξη ότι έχεις τη θέληση και την ικανότητα να συνεχίσεις να μαθαίνεις, ότι είσαι πρόθυμος να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις και να εξελιχθείς.

Στην αγορά εργασίας, αυτό παίζει τεράστιο ρόλο. Όταν οι εργοδότες βλέπουν ότι κατέχεις μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, καταλαβαίνουν ότι έχεις αποκτήσει δεξιότητες και γνώσεις που σε καθιστούν πιο ανταγωνιστικό.

Επιπλέον, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη κατοχύρωση ορισμένων θέσεων. Ειδικά σε τομείς όπως η νομική, οι επιχειρήσεις ή οι θετικές επιστήμες, ένα τέτοιο πτυχίο ανοίγει πόρτες που δεν θα μπορούσες να φτάσεις μόνο με προπτυχιακές σπουδές.

  1. Βελτιώνεις τις δεξιότητες σου

Το μεταπτυχιακό δίπλωμα δεν αφορά μόνο τη θεωρία και τη γνώση. Μέσα από τη διαδικασία των σπουδών σου θα βελτιώσεις πολλές δεξιότητες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σου ζωή.

Για παράδειγμα, η αναλυτική σκέψη, οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, η διαχείριση του χρόνου και το ομαδικό πνεύμα είναι μερικές μόνο από τις δεξιότητες που θα αναπτύξεις.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός μεταπτυχιακού είναι ότι απαιτεί πειθαρχία και αυτοοργάνωση. Θα χρειαστεί να διαχειριστείς αποτελεσματικά το χρόνο σου για να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις των μαθημάτων και των εργασιών.

Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες και θα σε βοηθήσουν σε κάθε πτυχή της ζωής σου, από την καριέρα μέχρι την καθημερινή ζωή.

 

Διάβασε επίσης: ECTS: Τι είναι και πόσα χρειάζεσαι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό;

 

  1. Δημιουργείς χρήσιμο δίκτυο επαφών

Ένα άλλο πλεονέκτημα που συχνά παραβλέπεται είναι το δίκτυο επαφών που θα δημιουργήσεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

Στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις συμφοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες του τομέα σου, οι οποίοι μπορεί να γίνουν μελλοντικοί συνεργάτες, σύμβουλοι ή ακόμη και φίλοι. Αυτές οι σχέσεις μπορούν να σου προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας, καθώς και ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη.

Δες το ως μια επένδυση για το μέλλον. Κάθε άτομο που συναντάς μπορεί να είναι ένας σύνδεσμος προς νέες ευκαιρίες καριέρας. Έτσι, το δίκτυο που χτίζεις κατά τη διάρκεια τους μεταπτυχιακού σου μπορεί να σε συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας σου.

 

  1. Προσαρμόζεσαι στις απαιτήσεις της αγοράς

Η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και οι απαιτήσεις των εργοδοτών αυξάνονται. Ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα σου δίνει τα εφόδια για να προσαρμοστείς σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Θα ενημερώνεσαι για τις τελευταίες εξελίξεις, θα αποκτάς γνώσεις που είναι άμεσα εφαρμόσιμες στην εργασία σου και θα μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι στις νέες εξελίξεις. Επιπλέον, η απόκτηση μεταπτυχιακού μπορεί να σου δώσει το «σκαλοπάτι» που χρειάζεσαι για να ανέβεις σε υψηλότερες θέσεις ή να αλλάξεις καριέρα.

Οι απαιτήσεις της εργασίας γίνονται όλο και πιο εξειδικευμένες και με ένα μεταπτυχιακό στο βιογραφικό σου, θα είσαι σε θέση να ανταγωνιστείς σε μια αγορά που αναζητά συνεχώς νέες δεξιότητες.

  1. Έχεις τη δυνατότητα για ακαδημαϊκή καριέρα

Αν έχεις πάθος για την έρευνα και την εκπαίδευση, το μεταπτυχιακό είναι το πρώτο βήμα προς μια ακαδημαϊκή καριέρα.

Μέσω του μεταπτυχιακού σου, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τον ακαδημαϊκό κόσμο από πρώτο χέρι, να συμμετάσχεις σε ερευνητικά έργα και να αναπτύξεις τις δικές σου επιστημονικές ιδέες.

Στην πραγματικότητα, πολλοί φοιτητές που ολοκληρώνουν το μεταπτυχιακό τους αποφασίζουν να συνεχίσουν με διδακτορικές σπουδές, καθώς βρίσκουν την ερευνητική εργασία ενδιαφέρουσα. Επομένως, αν το όνειρό σου είναι να ακολουθήσεις μια ακαδημαϊκή καριέρα, το μεταπτυχιακό είναι ο σωστός δρόμος.

 

Διάβασε κι αυτό: Εργασία στο εξωτερικό με πτυχίο Νομικής - Γίνεται;

 

Και μετά το μεταπτυχιακό...τι;

Αφού ολοκληρώσεις το μεταπτυχιακό σου, πιθανότατα θα αναρωτηθείς: μετά το μεταπτυχιακό, τι;

Η απάντηση εξαρτάται από τους στόχους σου.

Αν έχεις ήδη μια πορεία καριέρας, οι νέες γνώσεις και δεξιότητες θα σε βοηθήσουν να ανέβεις επίπεδο στην καριέρα σου. Αν εξακολουθείς να ψάχνεις για μια νέα αρχή, το μεταπτυχιακό μπορεί να είναι η αφορμή για να αλλάξεις πορεία και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Σε κάθε περίπτωση, οι προσδοκίες από ένα μεταπτυχιακό είναι υψηλές και με τη σωστή προσέγγιση μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Μην ξεχνάς ότι ένα μεταπτυχιακό σου προσφέρει όχι μόνο γνώσεις, αλλά και την ευκαιρία να εξελιχθείς επαγγελματικά και προσωπικά.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής;

 

Αν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις μεταπτυχιακές σπουδές, το IdEF College προσφέρει εξαιρετικά προγράμματα σπουδών Νομικής και τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που συνδυάζουν τη θεωρητική με την πρακτική εφαρμογή.

Οι καθηγητές του IdEF είναι έτοιμοι να σε καθοδηγήσουν και να σου παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να σε προετοιμάσουν για τις προκλήσεις της αγοράς εργασίας. Με την υποστήριξη του IdEF, μπορείς να προχωρήσεις με αυτοπεποίθηση στο επόμενο βήμα της καριέρας σου.

   

Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στο IdEF

 

... Διαβάστε περισσότερα
Εργασία στο εξωτερικό με πτυχίο Νομικής - Γίνεται;

Εργασία στο εξωτερικό με πτυχίο Νομικής - Γίνεται;

Ονειρεύεσαι μια καριέρα στο εξωτερικό και αναρωτιέσαι αν ένα πτυχίο Νομικής μπορεί να σε οδηγήσει εκεί;

Πολλοί νέοι δικηγόροι και φοιτητές εξετάζουν την προοπτική να εργαστούν στο εξωτερικό, αλλά σκέφτονται αν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να το πετύχουν.

Η εργασία στο εξωτερικό με πτυχίο Νομικής δεν είναι απλώς ένα όνειρο, αλλά μια πραγματική ευκαιρία, αρκεί να γνωρίζεις τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Και δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν απέτυχες στις πανελλήνιες εξετάσεις. Υπάρχουν εναλλακτικές που σου επιτρέπουν να αποκτήσεις ένα πτυχίο Νομικής που είναι αναγνωρισμένο στο εξωτερικό και μπορεί να σε οδηγήσει σε μια διεθνή καριέρα.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερα σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες που σου προσφέρει ένα αναγνωρισμένο πτυχίο Νομικής στο εξωτερικό.

 

Προϋποθέσεις για εργασία στο εξωτερικό με πτυχίο Νομικής

Η σκέψη να εργαστείς ως δικηγόρος στο εξωτερικό είναι συναρπαστική αλλά ταυτόχρονα είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις διαδικασίες που απαιτούνται.

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανόνες και προϋποθέσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Από τη σύγκριση των νομικών συστημάτων έως την επαγγελματική εμπειρία και την αναγνώριση του πτυχίου σου, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

Ας δούμε αναλυτικά τις προϋποθέσεις για εργασία στο εξωτερικό με πτυχίο Νομικής.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο νομικής;

 

Σύγκριση των νομικών συστημάτων

Πριν πάρεις την απόφαση να ακολουθήσεις μια διεθνή καριέρα ως δικηγόρος, είναι σημαντικό να κατανοήσεις μια βασική πραγματικότητα: τα νομικά συστήματα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Η Νομική επιστήμη δεν είναι παντού η ίδια, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κράτος στο οποίο ασκείται. Κάθε χώρα έχει το δικό της νομικό σύστημα, το οποίο διαμορφώνεται από την ιστορία, τον πολιτισμό και τις πολιτικές εξελίξεις.

Η γνώση των διαφορών μεταξύ των νομικών συστημάτων μπορεί να σου δώσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα όταν εργάζεσαι στο εξωτερικό.

Επομένως, πριν κάνεις το μεγάλο βήμα, είναι χρήσιμο να είσαι καλά ενημερωμένος για το νομικό σύστημα της χώρας που σε ενδιαφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος.

 

Αναγνώριση του πτυχίου Νομικής

Για μια καριέρα στο εξωτερικό με πτυχίο Νομικής, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το πτυχίο σου θα αναγνωριστεί στη χώρα που σε ενδιαφέρει.

Κάθε χώρα έχει τις δικές της απαιτήσεις και διαδικασίες για την αναγνώριση του πτυχίου. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες μπορεί να σου ζητηθεί να δώσεις συμπληρωματικές εξετάσεις. Επίσης, μπορεί να σου ζητηθεί να προσκομίσεις πρόσθετα πιστοποιητικά και έγγραφα.

Όπως καταλαβαίνεις, η αναγνώριση του πτυχίου σου είναι μια σημαντική διαδικασία προκειμένου να εργαστείς στο εξωτερικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το IdEF College παρέχει αναγνωρισμένα πτυχία Νομικής που πληρούν τα διεθνή πρότυπα, διασφαλίζοντας ότι τίποτα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην καριέρα σου.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Διαδικασία και δικαιολογητικά για αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ

 

Επαγγελματική εμπειρία και πρακτική άσκηση

Η επαγγελματική εμπειρία και η πρακτική άσκηση είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν τη σταδιοδρομία σου, ειδικά αν σκέφτεσαι να εργαστείς στο εξωτερικό.

Αν και σε ορισμένες χώρες η επαγγελματική εμπειρία δεν είναι απαραίτητη για να ξεκινήσεις, η απόκτηση αυτής της εμπειρίας μπορεί να κάνει τη διαφορά όταν πρόκειται να σε επιλέξουν ανάμεσα σε υποψηφίους με παρόμοια προσόντα.

Η εξοικείωση με την πρακτική πλευρά της Νομικής σου δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα και μπορεί να σου προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες.

 

Μεταπτυχιακά Νομικής στο εξωτερικό και διεθνής καριέρα

Εάν θέλεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου εκτός Ελλάδας, τα μεταπτυχιακά προγράμματα νομικής στο εξωτερικό αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Το να παρακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε μια ξένη χώρα όχι μόνο διευρύνει τις γνώσεις σου, αλλά σου ανοίγει και νέες προοπτικές για μια διεθνή καριέρα.

Με ένα πτυχίο από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα, έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις προγράμματα σε μερικές από τις πιο καταξιωμένες Νομικές σχολές της Ευρώπης.

 

Διάβασε κι αυτό: Επάγγελμα δικηγόρος: Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν πάρεις την απόφαση

 

Προϋποθέσεις για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό

Εάν σκέφτεσαι να ακολουθήσεις ένα μεταπτυχιακά προγράμματα Νομικής σε μια ξένη χώρα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροίς.

Ακολουθεί μια λίστα με όσα πρέπει να έχεις κατά νου:

  • Αναγνωρισμένο πτυχίο Νομικής: Χρειάζεται πτυχίο Νομικής από αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα για να πληροίς τα βασικά κριτήρια εισαγωγής. Αυτό μπορεί να είναι τόσο από Δημόσιο Πανεπιστήμιο όσο και από Μη Κρατικό, όπως το IdEF College, του οποίου το πτυχίο Νομικής είναι πλήρως αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος και μπορείς με αυτό να κάνεις μεταπτυχιακό σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού.
  • Γλωσσικές δεξιότητες: Απαιτείται καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας, η οποία συνήθως αποδεικνύεται με εξετάσεις. Για παράδειγμα, αν κάνεις μεταπτυχιακό Νομικής στο Παρίσι, καλό θα ήταν να μιλάς Γαλλικά.
  • Συστάσεις: Θα χρειαστείς συστατικές επιστολές από καθηγητές ή εργοδότες που μπορούν να επιβεβαιώσουν τις ικανότητες και τις ακαδημαϊκές σου επιδόσεις.
  • Αναλυτική βαθμολογία και αριθμό ECTS: Οι αναλυτική βαθμολογία και ο αριθμός των ECTS που έχεις συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σου σπουδών είναι σημαντικά στοιχεία που θα επηρεάσουν την αίτησή σου.

Πριν ξεκινήσεις την αίτησή σου, είναι σημαντικό να ελέγξεις τις ιδιαίτερες προϋποθέσεις του προγράμματος που σε ενδιαφέρει. Κάθε πανεπιστήμιο μπορεί να έχει ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις. Καλό είναι να επικοινωνήσεις απευθείας με το πανεπιστήμιο που σε ενδιαφέρει για να μάθεις ακριβώς ποιες είναι οι διαδικασίες εισαγωγής.

 

Σπούδασε στις καλύτερες Νομικές σχολές της Ευρώπης

Η επιλογή να σπουδάσεις και να εργαστείς ως δικηγόρος στο εξωτερικό ανοίγει νέες προοπτικές και ευκαιρίες. Οι Νομικές σπουδές μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια διεθνή καριέρα, ιδίως όταν επιλέγεις εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν αναγνωρισμένα πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Μια από τις καλύτερες σχολές στην Ευρώπη είναι το γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord.

Μάλιστα, το IdEF ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, προσφέροντας στους φοιτητές του την ευκαιρία να αποκτήσουν πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με διεθνή αναγνώριση. Η συνεργασία αυτή προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να σπουδάσουν Νομική και να κυνηγήσουν μια καριέρα σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.

 

Μάθε περισσότερα: Τι μεταπτυχιακό να κάνω και πώς να βρω τι μου ταιριάζει;

 

Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να ξεκινήσεις με ένα αναγνωρισμένο πτυχίο Νομικής, όπως αυτό που προσφέρει το IdEF College. Ένα ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο που σου δίνει την ευκαιρία να διεκδικήσεις μια θέση στις καλύτερες Νομικές σχολές της Ευρώπης και να ανοίξεις νέους δρόμους στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία.

   

Θέλω να σπουδάσω Νομική στο IdEF

 

... Διαβάστε περισσότερα
20 Υποτροφίες αναγνωρισμένων σπουδών Φυσικής Αγωγής IdEF – ALTERLIFE

20 Υποτροφίες αναγνωρισμένων σπουδών Φυσικής Αγωγής IdEF – ALTERLIFE

O μεγαλύτερος όμιλος στο fitness, η ALTERLIFE και το IDEF - Γαλλικό Κολλέγιο της Ελλάδος ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν τη δυνατότητα σε όλες και όλους για αναγνωρισμένες σπουδές, εξειδίκευση και επαγγελματική καταξίωση.

Πιο συγκεκριμένα, η ALTERLIFE σας προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσετε πτυχίο ή μεταπτυχιακό από το δημόσιο γαλλικό πανεπιστήμιο της Σορβόννης Sorbonne Paris Nord, σπουδάζοντας στο Κολλέγιο IdEF, στην Ελλάδα, στα ελληνικά και με τη μέθοδο της ευέλικτης μάθησης, με υποτροφία 50% για όλα τα έτη σπουδών.

Το πτυχίο του Γαλλικού Πανεπιστημίου είναι αναγνωρισμένο από το ΑΣΕΠ, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και καταξιωμένο στην αγορά εργασίας, δίνοντας μία σειρά από δυνατότητες, όπως πρόσληψη ως γυμναστή σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, καριέρα ως προπονητή κ.ά. H ALTERLIFE προσφέρει και υποστηρίζει την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών στο οργανωμένο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα στο idef.gr έως 30/9, συμπληρώνοντας στη φόρμα ενδιαφέροντος «ALTERLIFE» στα σχόλια και να διεκδικήσουν 50% υποτροφία για τα δίδακτρα σε όλα τα χρόνια σπουδών! Η επιλογή θα γίνει από μεικτή ακαδημαϊκή επιτροπή των δύο φορέων, μετά από προσωπική συνέντευξη.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θα αποκτήσουν επίσης προνομιακή πρόσβαση στα μοναδικά, επαγγελματικά προγράμματα εξειδίκευσης, του ALTERLIFE FITNESS ACADEMY και τη δυνατότητα καριέρας στον μεγαλύτερο εργοδότη fitness στην Ελλάδα, καθώς η ALTERLIFE προσφέρει άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας, δια βίου εκπαίδευση και ημέρες καριέρας, γνώσεων και βέλτιστων τεχνικών, από τους ειδικούς στο fitness.

Η ALTERLIFE, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας μας, με περισσότερους από 1200 εργαζόμενους και 86 γυμναστήρια συνεχώς αναπτύσσεται στα πλαίσια του προγράμματος #ALTERLIFEcareerNext, αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες, για την συνεχή ενδυνάμωση της νέας γενιάς, με στόχο την επιτυχή ένταξη της στην αγορά εργασίας.
#ALTERLIFEpeople #ALTERLIFEfitnessexcellence #ALTERLIFEcareerNext

 

... Διαβάστε περισσότερα
Διαδικασία και δικαιολογητικά για αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ

Διαδικασία και δικαιολογητικά για αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ

Έχεις ολοκληρώσει τις σπουδές σου σε κολλέγιο και επιθυμείς να συνεχίσεις την επαγγελματική σου σταδιοδρομία ή να ακολουθήσεις περαιτέρω ακαδημαϊκές σπουδές στην Ελλάδα;

Το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) είναι ο φορέας που θα σε βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία. Η αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ μπορεί να σου ανοίξει πόρτες σε πολλές ευκαιρίες στον δημόσιο τομέα, καθώς και να σου επιτρέψει να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση πτυχίου ή μεταπτυχιακού από το ΑΤΕΕΝ, τα έγγραφα που χρειάζεσαι και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

 

Τι είναι το ΑΤΕΕΝ και η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας; 

 

Το ΑΤΕΕΝ (Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας) είναι ένας ελληνικός οργανισμός που ασχολείται με την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας για τίτλους σπουδών από χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτες χώρες και κολλέγια.

Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας προϋποθέτει ότι ένας τίτλος σπουδών που έχεις από εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού ή κολλέγιο θα εξεταστεί για το αν πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται για να θεωρηθεί ισοδύναμος με ένα ελληνικό πτυχίο ή μεταπτυχιακό από Δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σε κάποιους κλάδους, η διαδικασία αυτή είναι σημαντική για τη δυνατότητα άσκησης ενός επαγγέλματος στη χώρα μας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το επάγγελμα του Δικηγόρου, ο οποίος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιον δικηγορικό σύλλογο.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Επάγγελμα δικηγόρος: Όλα όσα θα ήθελες να μάθεις πριν πάρεις την απόφαση

 

Ποια είναι η διαδικασία για αναγνώριση πτυχίου μέσω ΑΤΕΕΝ; 

 

Η αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, αν γνωρίζεις τα βασικά βήματα.

Αρχικά, συγκεντρώνεις τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το πτυχίο σου, την αναλυτική βαθμολογία και τις απαραίτητες μεταφράσεις. Στη συνέχεια, συμπληρώνεις την αίτηση αναγνώρισης και την υποβάλλεις ηλεκτρονικά ή από κοντά.

Αφού υποβάλλεις την αίτηση και πληρώσεις τα αντίστοιχα παράβολα, το ΑΤΕΕΝ θα αξιολογήσει το πτυχίο σου.

Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα που θα ακολουθήσεις και τα έγγραφα που πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά 

Η διαδικασία για την αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ παιτεί προσεκτική προετοιμασία και υποβολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων. Τα δικαιολογητικά για την αίτηση επαγγελματικής ισοδυναμίας είναι:

 

  • Αίτηση αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας: Συμπλήρωσε το βασικό έντυπο για να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης.
  • Ταυτότητα ή Διαβατήριο: Θα χρειαστείς ένα έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας, όπως η αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο σου.
  • Πτυχίο: Το πτυχίο σου πρέπει να είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά και να έχει επικύρωση από το Βρετανικό Συμβούλιο ή το Γαλλικό Ινστιτούτο.
  • Αναλυτική βαθμολογία: Οι αναλυτικές βαθμολογίες σου πρέπει επίσης να είναι μεταφρασμένες και επικυρωμένες από το Βρετανικό Συμβούλιο ή το Γαλλικό Ινστιτούτο.
  • Αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών: Το syllabus του προγράμματος σπουδών σου στα αγγλικά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί μετάφραση στα ελληνικά.

 

Συγκεντρώνοντας και υποβάλλοντας σωστά αυτά τα δικαιολογητικά, θα μπορείς να ολοκληρώσεις με επιτυχία την αναγνώριση πτυχίου σου από το ΑΤΕΕΝ.

 

Διάβασε επίσης: ECTS: Τι είναι και πόσα χρειάζεσαι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό;

 

Βήματα υποβολής αίτησης 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για την υποβολή αίτησης για την αναγνώριση πτυχίου από το ΑΤΕΕΝ είναι τα εξής:

 

  1. Αρχικά, κατέβασε την αίτηση αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας από την επίσημη ιστοσελίδα του ΑΤΕΕΝ.
  2. Συμπλήρωσε προσεκτικά όλα τα πεδία με τα προσωπικά σου στοιχεία.
  3. Βεβαιώσου ότι έχεις συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέραμε παραπάνω.
  4. Μπορείς να υποβάλεις τη αίτηση και τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας ή απευθείας στα γραφεία του ΑΤΕΕΝ.
  5. Πρέπει να πληρώσεις ένα παράβολο υπέρ δημοσίου των 100 ευρώ ηλεκτρονικά ή σε τραπεζικό κατάστημα ανάλογα με τις οδηγίες στο έντυπο της αίτησης.
  6. Παρακολούθησε την εξέλιξη της αίτησής σου μέσω της ιστοσελίδας του ΑΤΕΕΝ για να ενημερώνεσαι για την πρόοδο της ή τυχόν ελλείψεις στα δικαιολογητικά.

 

Το ΑΤΕΕΝ θα αξιολογήσει την αίτησή σου και θα σε ενημερώσει για τα αποτελέσματα. Εάν είναι όλα εντάξει, θα λάβεις την αναγνώριση πτυχίου σου από τον ΑΤΕΕΝ.

 

Κριτήρια αξιολόγησης 

Για να αξιολογήσει την αίτησή σου για αναγνώριση πτυχίου, το ΑΤΕΕΝ θα πρέπει να ελέγξει διάφορους παράγοντες.

Αρχικά, θα εξετάσει κατά πόσο το πτυχίο σου ανταγωνίζεται τα ελληνικά εκπαιδευτικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκρίνει το περιεχόμενο των σπουδών σου με αυτό που απαιτείται στην Ελλάδα.

Επιπλέον, πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα δικαιολογητικά σου είναι πλήρη και σωστά. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή μετάφραση και επικύρωση του πτυχίου και των βαθμών σου.

Τέλος, η ποιότητα του εκπαιδευτικού ιδρύματος από το οποίο απέκτησες το πτυχίο σου είναι σημαντική. Το ΑΤΕΕΝ ελέγχει αν το ίδρυμα είναι αναγνωρισμένο και αξιόπιστο.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, το ΑΤΕΕΝ θα αποφασίσει αν το πτυχίο σου μπορεί να αναγνωριστεί στην Ελλάδα.

 

Μάθε περισσότερα: Αναγνώριση του Μεταπτυχιακού Νομικής του Πανεπιστημίου της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF

 

Υπάρχει διαφορά στην αναγνώριση μεταπτυχιακού από το ΑΤΕΕΝ; 

 

Η αναγνώριση μεταπτυχιακού από το ΑΤΕΕΝ δεν διαφέρει πολύ από την αναγνώριση ενός βασικού τίτλου σπουδών, αλλά υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που καλό είναι να γνωρίζεις.

Πρώτα από όλα, το ΑΤΕΕΝ ελέγχει αν το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού είναι συμβατό με τα ελληνικά πρότυπα, αλλά δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην εξειδίκευση και την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει το μεταπτυχιακό.

Επίσης, ενδέχεται να χρειαστείς επιπλέον δικαιολογητικά, όπως την περιγραφή ερευνητικών έργων ή εργασιών, τα οποία συνήθως δεν απαιτούνται για τα βασικά πτυχία. Ενώ το παράβολο της αίτησης είναι συνήθως το ίδιο, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο λόγω της πιο λεπτομερούς αξιολόγησης που χρειάζεται.

Γενικά, ενώ οι βασικές διαδικασίες παραμένουν οι ίδιες, η αναγνώριση μεταπτυχιακού πορεί να έχει κάποιες επιπλέον απαιτήσεις και λεπτομέρειες.

 

ΔΟΑΤΑΠ: Αναγνώριση πτυχίου και δικαιολογητικά 

 

Ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης) ασχολείται με την αναγνώριση πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων από χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, για πτυχία από κολλέγια στην Ελλάδα, μόνο ο ΑΤΕΕΝ μπορεί να προχωρήσει στην αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Επομένως, αν το πτυχίο σου προέρχεται από κολλέγιο που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού, πρέπει να απευθυνθείς στον ΑΤΕΕΝ για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας. Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά είναι παρόμοια, αλλά ο ΔΟΑΤΑΠ δεν έχει αρμοδιότητα να αναγνωρίσει τέτοιους τίτλους.

 

Μάθε περισσότερα: Τι μεταπτυχιακό να κάνω και πώς να βρω τι μου ταιριάζει;

 

Αν σε ενδιαφέρουν οι σπουδές σε κολλέγιο στην Ελλάδα, σίγουρα θα θέλεις να είσαι βέβαιος ότι το πτυχίο σου θα αναγνωριστεί και οι σπουδές σου θα έχουν πραγματική αξία.

Το ΑΤΕΕΝ είναι αρμόδιο για την αναγνώριση πτυχίων από κολλέγια, όπως το IdEF College, το οποίο έχει συνάψει σύμπραξη με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord. Αυτό εξασφαλίζει ότι οι απόφοιτοί μας μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, με πτυχία που πληρούν όλα τα κριτήρια.

Με τμήματα Νομικής και Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο IdEF College προσφέρουμε προγράμματα σπουδών που είναι προσαρμοσμένα στις τρέχουσες ανάγκες τις αγοράς εργασίας και τις απαιτήσεις για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών.

   

Επικοινώνησε μαζί μας

 

 

... Διαβάστε περισσότερα
Τι μεταπτυχιακό να κάνω και πώς να βρω τι μου ταιριάζει;

Τι μεταπτυχιακό να κάνω και πώς να βρω τι μου ταιριάζει;

Αναρωτιέσαι τι μεταπτυχιακό να κάνεις και αν είναι η σωστή επιλογή για εσένα; Δεν είσαι μόνος! Πολλοί νέοι βρίσκονται στο ίδιο δίλλημα, προσπαθώντας να βρουν το κατάλληλο πρόγραμμα σπουδών για να επιτύχουν τους επαγγελματικούς τους στόχους.


Καταλαβαίνεις ότι η απόφαση για το ποιο μεταπτυχιακό θα ακολουθήσεις είναι μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική σου πορεία. Επομένως, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι αβεβαιότητα, ειδικά όταν οι επιλογές είναι πολλές και οι απαιτήσεις υψηλές.


Σε αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσουμε να ενημερωθείς για όσα χρειάζεσαι. Συνέχισε να διαβάζεις για να λύσεις όλες τι απορίες που έχεις σε ερωτήσεις όπως «τι μεταπτυχιακό μπορώ να κάνω;» και «τι χρειάζεται για να κάνω μεταπτυχιακό;»

Πώς να διαλέξω τι μεταπτυχιακό να κάνω;

Να κάνω μεταπτυχιακό ή όχι; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πολλούς νέους που έχουν ολοκληρώσει το πτυχίο τους και σκέφτονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Η απόφαση για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου δεν είναι απλή και απαιτεί προσεκτική σκέψη και έρευνα. Αν πάρεις την απόφαση να συνεχίσεις τις σπουδές σου, θέλεις να επιλέξεις κάτι που θα σε ενδιαφέρει πραγματικά και θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορείς να διαλέξεις τι μεταπτυχιακό να κάνεις, προσαρμόζοντας τις επιλογές σου στα ενδιαφέροντα και τους επαγγελματικούς σου στόχους.

 

Επίλεξε μεταπτυχιακό με βάση τα ενδιαφέροντά σου

Το πρώτο βήμα για να διαλέξεις το κατάλληλο μεταπτυχιακό είναι να εξετάσεις τα ενδιαφέροντα σου. Τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει; Ποιες δραστηριότητες και τομείς θα σε έκαναν να ασχοληθείς με ευχαρίστηση;

Για παράδειγμα, αν σκέφτεσαι «τι μεταπτυχιακό να κάνω στη νομική», θα πρέπει να λάβεις υπόψη την εξειδίκευση του προγράμματος και τις προϋποθέσεις εισαγωγής. Για ειδικότητες όπως τα οικονομικά ή η τεχνολογία, θα πρέπει να εξετάσεις τις τρέχουσες τάσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στο μέλλον.

Αν επιλέξεις ένα πρόγραμμα που σε ενδιαφέρει πραγματικά, θα έχεις περισσότερα κίνητρα για να το ολοκληρώσεις με επιτυχία και να απολαύσεις τη διαδικασία. Σκέψου ποια μαθήματα σου άρεσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών και σε ποιους τομείς θα θέλεις να εμβαθύνεις περισσότερο στο μέλλον.

 

Συνδύασε το μεταπτυχιακό με τους επαγγελματικούς σου στόχους

Οι επαγγελματικοί σου στόχοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Ποιο θέλεις να είναι το αντικείμενο της καριέρας σου; Θέλεις να εξειδικευτείς σε έναν συγκεκριμένο τομέα ή να αποκτήσεις δεξιότητες που θα σου ανοίξουν νέες πόρτες;

Σκέψου πού θα ήθελες να βρίσκεσαι επαγγελματικά σε πέντε ή δέκα χρόνια από τώρα και επίλεξε το μεταπτυχιακό που θα σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί. Επιπλέον, μπορείς να συμβουλευτείς επαγγελματίες στο τομέα σου ή να διαβάσεις συνεντεύξεις για να δεις ποια μονοπάτια τους οδήγησαν στην επιτυχία.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Ψάχνεις περιζήτητα επαγγέλματα με προοπτικές διεθνούς καριέρας; Δες εδώ!

 

Σκέψου τη διάρκεια και το πρόγραμμα σπουδών

Η διάρκεια ενός μεταπτυχιακού προγράμματος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του – ορισμένα προγράμματα μπορεί να διαρκούν ένα έτος, ενώ άλλα μπορεί να διαρκούν έως και δύο ή τρία έτη.

Ωστόσο, να έχεις κατά νου ότι ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορεί να είναι ενσωματωμένα με τα προπτυχιακά για συνολικά 5 έτη σπουδών. Αυτός ο τύπος σπουδών εφαρμόζεται συνήθως σε κλάδους, όπως οι επιστήμες υγείας (π.χ. Ιατρική), η τεχνολογία (π.χ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) αλλά και οι ανθρωπιστικές επιστήμες (π.χ. Νομική, Οικονομικά). Με την ολοκλήρωση των 5 ετών σπουδών, οι φοιτητές θα έχουν αποκτήσει τόσο τον τίτλο πτυχίου (Bachelor’s Degree) όσο και τον μεταπτυχιακό τίτλο (Master’s Degree) ανάλογα με τις απαιτήσεις του προγράμματος και το πανεπιστήμιο.

Πρέπει επίσης να αποφασίσεις αν προτιμάς ένα δια ζώσης ή εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό, ανάλογα με τις προσωπικές και επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. Τα δια ζώσης προγράμματα προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία των φοιτητών στο πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσουν διαλέξεις και εργαστήρια. Αντίθετα, τα εξ αποστάσεως μεταπτυχιακά προσφέρουν στους σπουδαστές τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα μέσω κάποιας online πλατφόρμας, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία.

Επιπλέον, ορισμένα μεταπτυχιακά έχουν ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, επιτρέποντάς σου να οργανώνεις τις διαλέξεις σύμφωνα με το δικό σου πρόγραμμα.

 

Υπολόγισε το κόστος για τα μεταπτυχιακά προγράμματα

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη όταν επιλέγεις μεταπτυχιακό είναι η οικονομική επένδυση που θα κάνεις.

Το κόστος των διδάκτρων, τα βιβλία, τα έξοδα διαβίωσης και οι επιπλέον χρεώσεις μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά το πορτοφόλι σου. Υπολόγισε το συνολικό κόστος και αναζήτησε υποτροφίες ή άλλες μορφές χρηματοδότησης που μπορείς να εκμεταλλευτείς. Πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν υποτροφίες με βάση την ακαδημαϊκή επίδοση ή την οικονομική ανάγκη.

Επιπλέον, εξέτασε το ενδεχόμενο να εργαστείς με μερική απασχόληση κατά τη διάρκεια των σπουδών σου. Μερικές φορές, τα ίδια τα πανεπιστήμια προσφέρουν πρακτική άσκηση για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές τους, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμη εμπειρία.

 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Ποια η διαφορά Κολλεγίου με Πανεπιστήμιο;

 

Επίλεξε το κατάλληλο εκπαιδευτικό ίδρυμα

Το πανεπιστήμιο ή το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα επιλέξεις για τις μεταπτυχιακές σου σπουδές παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της εκπαίδευσης που θα λάβεις και στις ευκαιρίες σταδιοδρομίας που θα έχεις στη συνέχεια.

Αναζήτησε ιδρύματα που προσφέρουν πρακτική άσκηση, συνεργασίες με επιχειρήσεις και ευκαιρίες δικτύωσης, πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελίξεις τις δεξιότητές σου και να βρεις επαγγελματικές ευκαιρίες στο μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μόνο η φήμη του εκπαιδευτικού ιδρύματος που έχει σημασία, αλλά και η ποιότητα της διδασκαλίας και η εμπειρία των καθηγητών. Μπορείς να ανατρέξεις σε αξιολογήσεις προηγούμενων φοιτητών για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Ποια είναι η διαφορά master και μεταπτυχιακού;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ποια είναι η διαφορά master και μεταπτυχιακού. Υπάρχει;

Η απάντηση είναι όχι! Μεταπτυχιακό και Master είναι το ίδιο πράγμα, εφόσον είναι αναγνωρισμένα και προσφέρουν τον ίδιο αριθμό διδακτικών μονάδων.

Το μόνο που διαφέρει συχνά στην Αγγλική μετάφραση είναι ότι συνηθίζεται ο τίτλος master να συνοδεύεται και από τον κλάδο στον οποίο γίνεται, π.χ. Master of Science (MSc) ή Master of Business Administration (MBA), ενώ στην ελληνική εκδοχή του χρησιμοποιείται ευρέως η λέξη «μεταπτυχιακό» σκέτη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη Διεθνή Πρότυπη Ταξινόμηση της Εκπαίδευσης (International Standard Classification of Education – ISCED) της UNESCO, υπάρχουν 8 βαθμίδες στο σύνολο.

Τα προπτυχιακά (Bachelor’s degrees) θεωρούνται ISCED επίπεδο 6, τα μεταπτυχιακά (Master's degrees) ISCED επίπεδο 7 και τα διδακτορικά (Doctorate) ISCED επίπεδο 8.

Ένα master είναι πιο εξειδικευμένο από το bachelor και συνήθως απαιτεί 1-2 χρόνια σπουδών μετά το πρώτο πτυχίο.

 

Διάβασε επίσης: Αναγνώριση του Μεταπτυχιακού Νομικής του Πανεπιστημίου της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF

Ποια μεταπτυχιακά αναγνωρίζονται στο δημόσιο;

Σίγουρα θα αναρωτιέσαι ποια και πόσα μεταπτυχιακά αναγνωρίζονται στο δημόσιο, ώστε να είσαι σίγουρος ότι οι σπουδές σου δεν είναι άσκοπες. Επομένως, το μεταπτυχιακό που θα επιλέξεις είναι σημαντικό για να διεκδικήσεις μια θέση εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ας δούμε ενδεικτικά ποια μεταπτυχιακά προγράμματα αναγνωρίζονται στο δημόσιο:

  • Master of Arts (MA)
  • Master of Science (MSc)
  • Master of Business Administration (MBA)
  • Master of Education (MEd)
  • Master of Engineering (MEng)
  • Master of Public Administration (MPA)
  • Master of Public Health (MPH)
  • Master of Social Work (MSW)
  • Doctor of Philosophy (PhD)

Αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν βασική επένδυση εάν επιθυμείς να ενισχύσεις τις γνώσεις σου και να αναπτύξεις εξειδικευμένες δεξιότητες στον τομέα που σε ενδιαφέρει.

Τι βαθμό πτυχίου πρέπει να έχω για να κάνω μεταπτυχιακό

 

Ο βαθμός πτυχίου για μεταπτυχιακό ποικίλλει ανάλογα με το εκπαιδευτικό ίδρυμα και το πρόγραμμα σπουδών.

Στην Ελλάδα πολλά προγράμματα προϋποθέτουν μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 6,5, ενώ ορισμένα απαιτούν ακόμη υψηλότερο βαθμό. Ο βαθμός πτυχίου για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό ίσως διαφέρει. Συνήθως τα κορυφαία πανεπιστήμια προϋποθέτουν μέσο όρο βαθμολογίας άνω του 7, με τις απαιτήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάνουν το 7,5 ή και περισσότερο.

Επιπλέον, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζεις τις αντιστοιχίες μονάδων ECTS όταν αναφέρεσαι στο επίπεδο πτυχίου για μεταπτυχιακές σπουδές. Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ευρώπη χρειάζονται έναν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων ECTS, ο οποίος συνήθως κυμαίνεται από 60 έως 120 ECTS. Για παράδειγμα, ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα απαιτεί τουλάχιστον 120 ECTS για να ολοκληρωθεί.

Τέλος, αν αναρωτιέσαι αν μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό χωρίς πρώτο πτυχίο, οι επιλογές σου είναι περιορισμένες. Κάποια προγράμματα μπορεί να δέχονται υποψήφιους με εργασιακή εμπειρία αντί για πτυχίο, αλλά αυτό είναι σπάνιο και εξαρτάται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα και το πρόγραμμα σπουδών.

 

Διάβασε επίσης: ECTS: Τι είναι και πόσα χρειάζεσαι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό;

 

Αφού διάβασες το άρθρο, έχεις ενημερωθεί για όλα όσα χρειάζεσαι σχετικά με τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Είτε σκέφτεσαι να συνεχίσεις τις σπουδές σου στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να θυμάσαι ότι η επένδυση στην εκπαίδευσή σου είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείς να πάρεις για το μέλλον σου.

Εξερεύνησε τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές, κάνε την έρευνά σου και προετοιμάσου να ξεκινήσεις ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου. Για συγκεκριμένους τομείς σπουδών, όπως η νομική και η φυσική αγωγή, το IdEF College προσφέρει εξειδικευμένα προγράμματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.

   

Θέλω να κάνω μεταπτυχιακό στο IdEF

 

 

... Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση βάσεων

Ανακοίνωση Βάσεων 2024

Αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών εξετάσεων για το 2024.

 

Η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό σας και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

 

Το Κολλέγιο IdEF σας εύχεται Καλη Σταδιοδρομία!

... Διαβάστε περισσότερα
Πανελλαδικές 2024 - Αποτελέσματα Εξετάσεων

Πανελλαδικές 2024 - Αποτελέσματα Εξετάσεων

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ενημέρωση των βαθμολογιών γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό σας και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Επιπλέον, φέτος οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν τον αριθμό του κινητού τους, στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr προκειμένου να ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα SMS για τη βαθμολογία τους αλλά και τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους με γραπτό μήνυμα SMS.

 

Το Κολλέγιο IdEF σας εύχεται Καλά Αποτελέσματα!

... Διαβάστε περισσότερα
 ECTS: Τι είναι και πόσα χρειάζεσαι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό;

ECTS: Τι είναι και πόσα χρειάζεσαι για πτυχίο ή μεταπτυχιακό;

 

Αν έχεις τελειώσει το σχολείο και σκέφτεσαι τις σπουδές σου, ίσως έχεις ακούσει για τις πιστωτικές μονάδες ECTS. Τι είναι όμως αυτό το σύστημα; Πώς λειτουργεί και πόσα ECTS χρειάζεσαι για να πάρεις πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών;

Σε αυτό το άρθρο θα βρεις όλες τις απαντήσεις για τις διδακτικές μονάδες ECTS. Συνέχισε να διαβάζεις και ενημερώσου για ό,τι χρειάζεσαι!

 

 

Οδηγός ECTS: Τι είναι και πώς λειτουργεί το σύστημα;

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιείται στα πανεπιστήμια και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη για τη σωστή αξιολόγηση και μέτρηση της ακαδημαϊκής προόδου των σπουδαστών.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιστωτικές μονάδες βασίζονται στην αρχή της διαφάνειας για όλες τις διαδικασίες που περνάει ο φοιτητής κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:

  • τις διαλέξεις των μαθημάτων

  • τις εργασίες και τα σεμινάρια

  • την πρακτική άσκηση

  • και κάθε άλλη δραστηριότητα που αναλαμβάνει ο φοιτητής στα πλαίσια των σπουδών του

Οι μονάδες αυτές έχουν στόχο να αναγνωρίσουν τα μαθησιακά επιτεύγματα, τις περιόδους μάθησης, αλλά και τα προσόντα και τις δεξιότητες που απέκτησε ο φοιτητής από τις σπουδές του.

Επίσης, σκοπός των ECTS είναι να μπορεί εύκολα ο φοιτητής να μετακινείται μεταξύ διαφορετικών πανεπιστημίων, μεταφέροντας και τις μονάδες από το ένα ίδρυμα στο άλλο.

Τώρα που πήρες μια ιδέα για το τι είναι ECTS, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις πώς μπορείς να τα υπολογίσεις και πόσα ECTS χρειάζεσαι για πτυχίο, σε όποια κατεύθυνση, χώρα ή σχολή κι αν σπουδάζεις.

Διάβασε επίσης: Αυτά είναι τα καλύτερα επαγγέλματα από θεωρητική κατεύθυνση


Πώς υπολογίζονται τα ECTS;

 

Ο υπολογισμός ECTS γίνεται με βάση το φόρτο εργασίας που απαιτείται από τον φοιτητή για να ολοκληρώσει ένα μάθημα ή ένα πρόγραμμα σπουδών.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο φόρτος εργασίας κάθε φοιτητή περιλαμβάνει τις διαλέξεις και τα σεμινάρια, την ατομική μελέτη και άλλες διαδικασίες αξιολόγησης όπως είναι οι εξετάσεις και οι παρουσίαση εργασιών.

Με πιστωτικές μονάδες «μετριέται» και η πρακτική άσκηση: στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του IdEF για παράδειγμα, η πρακτική άσκηση που οφείλουν να ολοκληρώσουν οι σπουδαστές κατά το τρίτο έτος σπουδών τους (50 ώρες σύνολο) ισοδυναμεί με 6 ECTS.

Όπως είναι φυσικό, δεν έχει κάθε μάθημα την ίδια δυσκολία, ούτε και την ίδια βαρύτητα. Έτσι, στα πρώτα χρόνια κάθε σχολής που τα μαθήματα είναι εισαγωγικά και (θεωρητικά, τουλάχιστον) πιο εύκολα, ένα μάθημα μπορεί να έχει 3 ECTS.

Όσο τα χρόνια περνούν και οι απαιτήσεις αυξάνονται, ο υπολογισμός των ECTS αλλάζει, με το κάθε μάθημα στο τέταρτο έτος να έχει, για παράδειγμα, 6 ECTS.

Αντίστοιχα, σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, κάθε μάθημα μπορεί να έχει 10 ECTS, καθώς απαιτούνται περισσότερες ώρες διαβάσματος για το καθένα!

Πόσα ECTS χρειάζεσαι για πτυχίο;

Ο αριθμός των ECTS που απαιτούνται για πτυχίο διαφέρει ανάλογα με τον τύπο πτυχίου και την χώρα που σπουδάζεις. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ένα πτυχίο που διαρκεί 3 με 4 χρόνια απαιτεί από 180 μέχρι 240 ECTS.

Με την απόκτηση των πιστωτικών μονάδων, ο φοιτητής εξασφαλίζει ότι έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα μαθημάτων, εργασιών και εξετάσεων και ότι είναι πλήρως ικανός στον τομέα του.

 

Πόσα ECTS χρειάζεσαι για μεταπτυχιακό;

Ο υπολογισμός ECTS μονάδων για μεταπτυχιακό εξαρτάται από τη διάρκεια των σπουδών και τον τύπο προγράμματος που θα ακολουθήσεις.

Συνήθως ο δεύτερος κύκλος σπουδών διαρκεί είτε 1,5 έτος και αντιστοιχεί σε μεταπτυχιακό τίτλο με 90 ECTS, είτε 2 έτη με 120 ECTS μονάδες. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστηριακές ασκήσεις και την παρουσίαση διπλωματικής εργασίας στο τέλος, η οποία συνήθως ισοδυναμεί με 18 ECTS.

Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών οι φοιτητές λαμβάνουν το δίπλωμά τους και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματικής τους σταδιοδρομία.

Τέλος, αν αναρωτιέσαι πόσα ECTS για μεταπτυχιακό χρειάζεσαι για ΑΣΕΠ, η απάντηση είναι τουλάχιστον 60. Στην Ελλάδα, τα μεταπτυχιακά διπλώματα αναγνωρίζονται αυτόματα από το ΑΣΕΠ και συνήθως προσθέτουν 150 μόρια στην αίτηση σου.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των μονάδων ECTS;

Τώρα που γνωρίζεις τη σημασία των ECTS και πώς υπολογίζονται, δες ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ακαδημαϊκών πιστωτικών μονάδων και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σπουδές και την καριέρα σου.

Κινητικότητα φοιτητών

Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν από ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα σε άλλο, είτε εντός της ίδιας χώρας ή σε άλλη χώρα (Erasmus+). Με την κινητικότητα τους, οι πιστωτικές μονάδες ECTS από τα μαθήματα που έχουν ολοκληρώσει μεταφέρονται, αναγνωρίζονται και προστίθενται στο πτυχίο τους.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να ενσωματώσεις τα ECTS που απέκτησες από το εξωτερικό στο πρόγραμμα σου χωρίς να χάσεις χρόνο στις σπουδές σου.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει: Περιζήτητα επαγγέλματα με προοπτικές διεθνούς καριέρας!

 

Διά βίου μάθηση

Το σύστημα ECTS υποστηρίζει τη διά βίου μάθηση και επιτρέπει στους φοιτητές να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν.

Η διά βίου μάθηση μέσω του υπολογισμού ECTS υποστηρίζει καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μπορείς να συμμετέχεις. Μερικά από αυτά τα προγράμματα είναι τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs), οι Ανοικτοί Εκπαιδευτικοί Πόροι και τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων

Η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων μέσω των πιστωτικών μονάδων ECTS παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα των εργαζομένων σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη διά βίου μάθηση, σου επιτρέπει να αναγνωρίζεις και να αξιοποιείς τις δεξιότητές σου σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

 

Μείωση διαφορών σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

Οι διδακτικές μονάδες ECTS συμβάλλουν στην μείωση των διαφορών μεταξύ των εκπαιδευτικών συστημάτων διαφορετικών χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι σπουδές σου θα αναγνωρίζονται πιο εύκολα και δίκαια διεθνώς.

Αυτός ο υπολογισμός δεν επιτρέπει μόνο την ισοδυναμία μεταξύ διαφορετικών ιδρυμάτων και χωρών, αλλά και μεταξύ Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στην ίδια χώρα. Μέσω των ECTS, επιτυγχάνεται η άμεση σύγκριση των προγραμμάτων σπουδών, εκμηδενίζοντας οποιαδήποτε αμφιβολία για την ποιότητα κάθε σχολής, αφού τα ECTS δεν αποδίδονται αυθαίρετα σε κάθε μάθημα, αλλά κατόπιν σχολαστικής ανάλυσης του προγράμματος σπουδών από τους αρμόδιους φορείς.

Δες κι αυτό: Ποια η διαφορά Κολλεγίου με Πανεπιστήμιο;

Τώρα που έχεις ενημερωθεί για τη σημασία των ECTS, το πώς υπολογίζονται, αλλά και το πώς αποδίδονται σε κάθε μάθημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για δεις τα επόμενα βήματά σου.

Μπες στο IdEF College και ενημερώσου για τα τμήματα Νομικής και Φυσικής Αγωγής και για τις πιστωτικές μονάδες που απαιτούνται για κάθε πρόγραμμα σπουδών και κάνε το όνειρό σου πραγματικότητα.

 

Επικοινώνησε μαζί μας

 

... Διαβάστε περισσότερα