Τελευταία Νέα
Γιατί να επιλέξεις ένα ιδιωτικό κολλέγιο για σπουδές νομικής στην Ελλάδα;
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων χιλιάδες υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, που θα καθορίσουν μεγάλο μέρος της μελλοντικής τους σταδιοδρομία. Να επιλέξουν το επόμενο σκαλί μέσα από διάφορα πεδία σπουδών, αναζητώντας μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση που θα τους χαρίσει το πολυπόθητο πτυχίο και την άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Οι επιλογές των σχολών αρκετές, με εκείνες της Ιατρικής, Πολυτεχνείου αλλά και Νομικής να βρίσκονται συχνά στην κορυφή.
Ιδιαίτερα οι σπουδές νομικής, παρά τις αλλαγές και τις δυσκολίες στην αγορά εργασίας, δεν έχουν χάσει το υψηλό τους κύρος και την ιδιαίτερη σημασία τους για την κοινωνία. Όσοι αποφασίσουν να επιλέξουν την κατεύθυνση σπουδών τους σε κάποια νομική σχολή, εξασφαλίζουν σημαντικά και απαραίτητα εφόδια, ώστε να ακολουθήσουν μια καριέρα είτε ως μάχιμοι δικηγόροι είτε σε κάποιο εναλλακτικό τομέα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη Νομική.
Άλλωστε, οι δυνατότητες που δίνονται σε έναν τελειόφοιτο με πτυχίο νομικής είναι πολύ περισσότερες από ότι φαντάζεται, καθώς εκτείνονται σε πολλά γνωστικά αντικείμενα. Σε αυτό άλλωστε οφείλεται η φύση των σπουδών, η οποία ενέχει στοιχεία διεπιστημονικότητας, συμβάλλοντας στη δημιουργία ικανοτήτων για ένα υψηλό επίπεδο απασχόλησης σε διάφορους κλάδους και τομείς, όπως νομικοί σύμβουλοι, δικαστικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί ή ακόμα και υποθηκοφύλακες.
Την ίδια στιγμή, αρκετοί υποψήφιοι αναρωτιούνται την αξία και το όφελος που μπορούν να έχουν οι σπουδές νομικής στην Ελλάδα συγκριτικά με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού. Στην επιλογή τους πιθανόν να συμβάλουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υποψήφιος δεν έχει καταφέρει να «πιάσει» τη σχολή της επιλογής του λόγω μερικών έως και ελάχιστων μορίων διαφοράς. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να στραφεί σε πανεπιστήμια εκτός της χώρας και να αναζητήσει μια καλύτερη ευκαιρία.
Σε αρκετές περιπτώσεις όμως το κόστος ζωής, το κόστος των διδάκτρων και τελικώς η σύγκριση του πιθανού μελλοντικού εισοδήματος δεν συμφέρει ώστε να σπουδάσει κάποιος στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι πλέον στην Ελλάδα λειτουργούν παραρτήματα μεγάλων πανεπιστημίων του εξωτερικού, καθώς και ιδιωτικά κολέγια που επιτρέπουν τη φοίτηση σε διάφορα αντικείμενα, όπως τη σχολή νομικής, προσφέροντας τη δυνατότητα για παραμονή και εκπαίδευση εντός των συνόρων της χώρας.
Επιπλέον, η φοίτηση σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο συνοδεύεται από αρκετά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η δυνατότητα διδασκαλίας και επικοινωνίας με καθηγητές ξεχωριστού ακαδημαϊκού κύρους που διατηρούν υψηλό το επίπεδο της εκπαίδευσης. Επιπλέον, ο συνδυασμός διαφορετικών γλωσσών με την ελληνική, δίνει ένα σοβαρό πλεονέκτημα στο φοιτητή, ώστε να προσαρμοστεί σε μια δεύτερη ξένη γλώσσα ευκολότερα από ότι με την απευθείας φοίτηση σε κάποια σχολή νομικής του εξωτερικού.
Με στόχο την άριστη κατάρτιση κάθε φοιτητή προς το νομικό συλλογισμό, τις έννοιες και τις θεμελιώδεις γνώσεις της Νομικής Επιστήμης, όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και πάνω σε τεχνικές γνώσεις της Νομικής, προσφέρεται η δυνατότητα απόκτησης προπτυχιακού νομικής από το γαλλικό ιδιωτικό κολέγιο ΙdEF. Μέσω του οργανωμένου προγράμματος σπουδών, ο υποψήφιος σπουδαστής θα αποκτήσει τις θεμελιώδεις γνώσεις νομικής αλλά και μια γενική νομική παιδεία που θα του επιτρέπει την απόλυτη κατανόηση νομικών θεμάτων, την μεθοδολογία του νομικού συλλογισμού, καθώς και τους κανόνες του δημοσίου διεθνούς Δικαίου και των διεθνών σχέσεων. Όμως, η πιο σημαντική συμβολή στις δεξιότητες που θα αποκτήσει ο φοιτητής, είναι η άριστη χρήση της γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, ειδικότερα της νομικής ορολογίας τους μέσω του γραπτού αλλά και προφορικού λόγου.
Κάθε πτυχίο Νομικής που απονέμεται από το κολέγιο ΙdEF έχει πλήρη Επαγγελματική Ισοδυναμία σε σχέση με τα συγκρίσιμα πτυχία των Ελληνικών Νομικών Σχολών, ενώ είναι το μοναδικό κολέγιο με πτυχιούχους εγγεγραμμένους στα βιβλία ασκούμενων και στα μητρώα Δικηγόρων των Δικηγορικών Συλλόγων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Έτσι ώστε ο κόπος σας να έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας!
Η Επίσημη Πλήρης Αναγνώριση Των Πτυχίων Νομικής Του Πανεπιστημίου Paris 13 Με Φοίτηση Στο Κολλέγιο IdEF Στην Αθήνα Από Το Υπουργείο Παιδείας
Το Υπουργείο Παιδείας δια του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) αναγνώρισε επισήμως, το Πτυχίο Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Nord με φοίτηση στο ιδιωτικό Κολλέγιο IdEF, ως Επαγγελματικά Ισοδύναμο προς τα Πτυχία Νομικής των Ελληνικών Πανεπιστημίων
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΗΣ (Master 2) ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF (Institution d'Etudes Francophones) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή προτείνουν για πρώτη χρονιά εξ’ αποστάσεως Μεταπτυχιακό δίπλωμα με ειδίκευση «Δίκαιο των Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Nord, εθνικό Δίπλωμα του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα εμπορικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 13 παραμένει ένας γενικός μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Νομικής παρόλη την εξειδίκευσή του. Είναι ιδανικός τίτλος και συνιστάται για την ενασχόληση με τα πιο αξιοζήλευτα νομικά επαγγέλματα (Δικηγόρος εμπορικού Δικαίου, νομικός σύμβουλος εταιριών, δικαστής, συμβολαιογράφος, κ.α.).
Απευθύνεται σε όσους δεν επιθυμούν να περιορίσουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες στα στενά όρια της Ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν άμεσα την μετάβαση τους στο εξωτερικό για Μεταπτυχιακές σπουδές και αναζήτηση εργασίας.
Να τονίσουμε ότι τα Μεταπτυχιακά Νομικής των γαλλικών Πανεπιστημίων διακρίνονται για την αριστεία τους και αποτελούν τα καλύτερα διαβατήρια για σταδιοδρομία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ IDEF
Το Κολλέγιο Institution d'Etudes Francophones (IdEF) άρχισε τη λειτουργία του το 1995 συμπράττοντας με το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 – Sorbonne Paris Nord, με σκοπό την παροχή των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Paris 13 στην Ελλάδα.
Οι φοιτητές του IdEF είναι κανονικά εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Paris 13, έχουν την ίδια φοιτητική ιδιότητα και λαμβάνουν την ίδια εκπαίδευση με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο Παρίσι. Με την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε κύκλου σπουδών (LICENCE, MASTER) το Πανεπιστήμιο Paris 13 απονέμει στους Έλληνες πτυχιούχους τα Εθνικά Γαλλικά πτυχία και Master όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους Γάλλους φοιτητές.
Τα πτυχία είναι υπογεγραμμένα από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Paris 13 και από τον Πρύτανη της Ακαδημίας και αναγνωρίζονται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ως πτυχία της Σορβόννης. Στην Ελλάδα η αναγνώριση γίνεται από το ΣΑΕΠ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δυνάμει του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222Α’).
Το IdEF λειτουργεί ως Κολλέγιο αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Y.A. 103548/IA/10-9-2012, ΦΕΚ 2566Β’) και κατά το ιδρυτικό καταστατικό του είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Το Πανεπιστήμιο Paris 13 και το Κολλέγιο IdEF εφαρμόζουν ακριβώς την ίδια πολιτική σε ότι αφορά τους φοιτητές. Για το σκοπό αυτό δίνεται μεγάλη σημασία στην υποδοχή τους, στην προσαρμογή τους, στον προσανατολισμό τους και την επιτυχία τους.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ
Η διδασκαλία των μαθημάτων και των σεμιναρίων πραγματοποιείται το απόγευμα, τρείς ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, για δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα στη γαλλική γλώσσα από τους καθηγητές έδρας του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Nord που μεταβαίνουν ειδικώς είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη για διδασκαλίες, καθώς και από τους Εγκεκριμένους Καθηγητές του Πανεπιστημίου που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα, τα Πτυχία και Μεταπτυχιακά του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Nord έχουν αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και τους Ελληνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ & ΕΓΓΡΑΦΗ
Η επιλογή των υποψηφίων για εγγραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα γίνεται κατόπιν υποβολής φακέλου και πραγματοποίηση συνέντευξης και με την προϋπόθεση επιτυχούς περάτωσης τεσσάρων ετών σπουδών Νομικής ή με κύρια κατεύθυνση τη Νομική Επιστήμη, ή οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων με ειδίκευση στο Δίκαιο των Επιχειρήσεων.
Τα πτυχία που γίνονται δεκτά είναι τα πτυχία τετραετούς φοίτησης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και όσων Πανεπιστημίων εκτός Ε.Ε. αναγνωρίζονται από το Γαλλικό υπουργείο Παιδείας.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, το Διοικητικό Συμβούλιο του IdEF προέβλεψε για τους νέους Δικηγόρους – μέλη της Ε.Α.Ν.Δ.Α. και αντίστοιχα της Ε.Α.Ν.Δι.Θ., 5 Υποτροφίες Αριστείας ως ακολούθως:
- 1 Υποτροφία Αριστείας που αντιστοιχεί στο 100% των διδάκτρων.
Η συνολική οικονομική υποχρέωση των υπότροφων αυτής της κατηγορίας θα περιοριστεί στο ποσό των 900 ευρώ συμπεριλαμβανομένων εξόδων εγγραφής, συγγραμμάτων, εξέταστρων και ενισχυτικών μαθημάτων γλώσσας και ορολογίας που πιθανώς θα χρειαστούν.
- 4 Υποτροφίες Αριστείας που αντιστοιχούν στο 50% των διδάκτρων.
Η συνολική οικονομική υποχρέωση των υπότροφων αυτής της κατηγορίας θα περιοριστεί στο ποσό των 4.900 ευρώ συμπεριλαμβανομένων εξόδων εγγραφής, συγγραμμάτων, εξέταστρων και ενισχυτικών μαθημάτων γλώσσας και ορολογίας που πιθανώς θα χρειαστούν.
Η επιλογή των υποψηφίων στους οποίους θα χορηγηθούν οι Υποτροφίες θα πραγματοποιηθεί βάσει τριών κριτηρίων:
1) το βαθμό πτυχίου με συντελεστή 40%.
2) το επίπεδο γνώσης της γαλλικής γλώσσας με συντελεστή 40%.
3) επιπρόσθετα προσόντα (επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας, δεύτερο πτυχίο, εξάμηνο σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, εξειδικευμένα επαγγελματικά σεμινάρια) με συντελεστή 20%.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Κολλεγίου
IdEF : www.idef.gr, E-mail: idef@idef.gr
και του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Nord, Cité : www.univ-paris13.fr
Τηλεφωνικό κέντρο:
Aθήνα 2106980772-2106930474
Θεσσαλονίκη 2310 821231 (103)-Κα Μ. Σπανούδη
Ψηφίστηκε στη βουλή η διαδικασία επαγγελματικής αναγνώρισης των πτυχίων δικαιοχρησίας ιδιωτικών κολλεγίων που συμπράττουν με Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια
Αυστηροποίηση της λειτουργίας των κολλεγίων με ταυτόχρονη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούν τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια με τα οποία συμπράττουν.
Με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2013-2016 στις 7/11/2012 στη Βουλή, θεσμοθετήθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές σχετικά µε τη λειτουργία των Ιδιωτικών Κολλεγίων και την αναγνώριση των πτυχίων που απονέμουν µε τη µέθοδο δικαιόχρησης (franchise) τα συμπράττοντα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Οι νομοθετικές αλλαγές σε σχέση µε τα Ιδιωτικά Κολλέγια χωρίζονται σε δύο μέρη :
- το ένα, αφορά στη λειτουργία των Κολλεγίων και
- το δεύτερο, στην αναγνώριση των πτυχίων που απονέμουν τα συμπράττοντα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στους επιτυχώς αποφοιτήσαντες µε μερική ή ολική φοίτηση στα Κολλέγια.
Α. Σε σχέση µε την λειτουργία των Κολλεγίων
-
Η πρώτη βασική αλλαγή γίνεται στον ορισμό του Ιδιωτικού Κολλεγίου, οποίος παίρνει την ακόλουθη μορφή:
«Τα Κολλέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών µη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης που παρέχουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation), δικαιόχρησης (franchising) και κάθε άλλου είδους σύμβαση µε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε άλλης ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα Ιδιωτικά Κολλέγια δεν είναι ισότιμες µε τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.»
Συνεπώς, στο εξής, τα Ιδιωτικά Κολλέγια θα παρέχουν κατ΄αποκλειστικότητα σπουδές σε σύμπραξη µε
ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα Κολλέγια, εκ του νόμου, μπορούν µεν να συμπράττουν µε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, πλην όμως τα απονεμόμενα πτυχία αναγνωρίζονται µόνο εάν έχουν απονεμηθεί από ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα άλλου κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-
Η δεύτερη βασική αλλαγή, αφορά τους διδάσκοντες στα Κολλέγια, σύμφωνα µε την οποία:
«Το διδακτικό προσωπικό των Κολλεγίων εγγράφεται µε αίτησή του σε Μητρώο Διδασκόντων, το οποίο τηρείται στο Τμήμα Κολλεγίων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκδίδει και τη σχετική βεβαίωση εγγραφής. Το διδακτικό προσωπικό των Κολλεγίων επιλέγεται από τους ιδιοκτήτες τους ή τον νόμιμο εκπρόσωπό τους υποχρεωτικώς µμεταξύ αυτών που είναι εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Διδασκόντων [...]»
Στην πραγματικότητα, αυστηροποιείται η επιλογή των διδασκόντων στα Κολλέγια µε απαίτηση διπλής πιστοποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και το συμπράττον Πανεπιστήμιο.
- Η τρίτη βασική αλλαγή αφορά στην κατάργηση της εγγυητικής επιστολής διότι εκρίθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι µη νομίμως εζητείτο, πολλώ δε µάλλον γιατί εζητείτο αποκλειστικά και µόνο από τα Κολλέγια και όχι από όλες τις άλλες ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση, ΙΕΚ, ΚΕΚ) αλλά και δημόσια ιδρύματα στα οποία καταβάλλονται δίδακτρα ως το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Διεθνές Πανεπιστήμιο και όλα τα μεταπτυχιακά των Δημόσιων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Συνεπώς, µετά από έξι τροποποιήσεις του ιδρυτικού νόμου 3696/2008 των Ιδιωτικών Κολλεγίων, έχουμε ένα νέο νόμο περί Κολλεγίων, ο οποίος, είναι σύμφωνος µε το Ενωσιακό Δίκαιο, αντικαθιστώντας τον αρχικό, ο οποίος κατά βάση περιείχε διατάξεις βασισμένες στο Εθνικό ∆ίκαιο.
Β. Σε σχέση µε την αναγνώριση των πτυχίων που απονέμουν τα συμπράττοντα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια στους επιτυχώς αποφοιτήσαντες µε μερική ή ολική φοίτηση στα Κολλέγια, ο νόμος προβαίνει σε τροποποίηση του Π.∆. 38/2010,
- Η πρώτη βασική αλλαγή αφορά στο σκοπό του Π.∆.38/2010, ο οποίος διευρύνεται µε την συμπερίληψη των περιπτώσεων στις οποίες δεν πληρούνται οι όροι της οδηγίας 2005/36/ΕΚ.
Έτσι µε το άρθρο 1, στο οποίο προστίθεται η παράγραφος 2,
«1. εναρμονίζεται η εθνική νομοθεσία προς: α) την Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005 «σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων», (Ε.Ε.αριθ.L 255/30.9.2005 σελ. 22) και θεσπίζονται οι κανόνες, σύμφωνα µε τους οποίους αναγνωρίζονται, για την ανάληψη και την άσκηση νομοθετικά ρυθμιζόμενου επαγγέλματος, τα επαγγελματικά προσόντα που έχουν αποκτηθεί σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη µέλη (στο εξής αναφερόμενα ως «κράτη µέλη καταγωγής») και δίνουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα, να ασκεί αυτό το επάγγελμα [...]
- Ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, άλλων κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.»
Αυτό σημαίνει ότι, ενώ μέχρι σήμερα το ΣΑΕΠ εφάρμοζε αποκλειστικά και µόνο τις επιταγές της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, αναγνωρίζοντας στον αιτούντα επαγγελματικά προσόντα και όταν οι προϋποθέσεις της Οδηγίας δεν επληρούντο τότε η αίτηση του απορρίπτονταν, µε την ως άνω προσθήκη (2) το ΣΑΕΠ θα εξετάζει πλέον, σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας, τα πτυχία του αιτούντος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική σκέψη:
«Τροποποίηση του π.δ. 38/2010
Ο σκοπός της παρούσας ρύθμισης είναι η σύσταση ενιαίας αρμόδιας εθνικής αρχής και ο καθορισμός διαδικασίας για την, κατ’ εφαρμογή της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (∆ΕΕ) (π.χ. υπόθεση Βλασσοπούλου), των σχετικών συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και σε συµµόρφωση µε τις συναφείς υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, εξέταση της επαγγελματικής ισοδυναμίας μεταξύ των γνώσεων και των προσόντων που πιστοποιούνται από τίτλους τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης άλλων κρατών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνων που πιστοποιούνται από τίτλους του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ περί αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, προκειμένου για την ανάληψη και άσκηση οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από τους κατόχους των εν λόγω τίτλων. Η οικονομική αυτή δραστηριότητα δύναται να αφορά μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.
Σημειώνεται ότι για την διευθέτηση του εν θέματι ζητήματος έχει κινηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαδικασία Παράβασης κατά της χώρας µας, κατόπιν της αποστολής της υπ΄ αριθ. 7598/2012 Προειδοποιητικής Επιστολής.
Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιχειρείται να καλυφθεί το θεσμικό κενό που παρουσιάζεται στις περιπτώσεις όπου, σύμφωνα και µε τη νομολογία του ∆ΕΕ, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη εφαρμογή των άρθρων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων εντός της Ε.Ε. για την ανάληψη και άσκηση στην Ελλάδα οικονομικής δραστηριότητας νομοθετικά ρυθμιζόμενης ή µη, όταν δεν υφίσταται συναφές παράγωγο κοινοτικό δίκαιο ή όταν δεν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις που τίθενται από το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο.»
- Η δεύτερη βασική αλλαγή αφορά στην προσθήκη του ορισμού του τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα µε τον οποίο
«[...] νοείται ως «τίτλος τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης» ο αναγνωρισμένος τίτλος τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης, που απονέμεται από ίδρυμα τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα µε την εθνική νομοθεσία κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
- Η τρίτη βασική αλλαγή αφορά στην προσθήκη, η οποία διευκρινίζει το αποτέλεσμα της διαδικασίας αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας σύμφωνα µε την οποία
«3. Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης µε αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα µε την παράγραφο 3 του άρθρου 2 του παρόντος, παρέχει στο δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος µε τις ίδιες προϋποθέσεις µε τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ιδίως για θέσεις καθηγητών ΑΕΙ, ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.[...]»
- Η τέταρτη βασική αλλαγή αφορά στην κατάργηση της πρόβλεψης περί µμεταβίβασης της αρμοδιότητας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει της οδηγίας 2005/36/ΕΚ στις οικείες επαγγελματικές οργανώσεις, που είναι οργανωμένες ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, λόγω ενιαίας αντιμετώπισης πλέον, όλων των περιπτώσεων που θα αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση στο πλαίσιο της αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας.
- Η πέμπτη βασική αλλαγή αφορά στην αναδιατύπωση της διάταξης περί της συγκρότησης και λειτουργίας του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), µε σκοπό να συμπεριληφθεί στις αρμοδιότητες του και η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας.
Συνεπώς, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) µε τις νέες του αρμοδιότητες, θα αποφαίνεται,
α) επί αιτήσεων αναγνωρίσεως επαγγελματικών προσόντων, βάσει της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, επιπέδου αντιστοίχου προς τα οριζόμενα υπό στοιχεία δ’ και ε’ του άρθρου 11 του Π.∆.38/2010, και
β) επί αιτήσεων αναγνωρίσεως επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης.
Με απλά λόγια το ΣΑΕΠ όταν καλείται να κρίνει αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης θα λειτουργεί περίπου ως ο ∆ΟΑΤΑΠ µε την επιπρόσθετη υποχρέωση να συνεκτιμά, κατά την διαδικασία κρίσης του τίτλου, και την επαγγελματική πείρα την οποία έχει, ενδεχομένως, αποκτήσει ήδη ο αιτών, χωρίς όμως να απαιτεί το σύνολο της φοίτησης να έχει πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.
Πρακτικά :
Σύμφωνα µε το νέο Νόμο,
- • τα Ιδιωτικά Κολλέγια θα παρέχουν κατ΄αποκλειστικότητα σπουδές σε σύμπραξη µε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (Bachelor) ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master).
- • αυστηροποιείται η επιλογή των διδασκόντων στα Κολλέγια µε απαίτηση διπλής πιστοποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και το συμπράττον Πανεπιστήμιο.
- • το ΣΑΕΠ θα εξετάζει πλέον τα πτυχία του αιτούντος ακόμα και στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, δηλαδή θα δίνει αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας ακόμα και στις περιπτώσεις που το πτυχίο έχει αποκτηθεί µε φοίτηση εξ `ολοκλήρου στην Ελλάδα (πτυχίο Franchise) και δεν υπάρχει προϋπηρεσία στο εξωτερικό.
- • Η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου, που παρέχει στο δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση σε συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος µε τις ίδιες προϋποθέσεις µε τους κατόχους πτυχίων Ελληνικών Πανεπιστημίων, αφορά µόνο πτυχία που απονέμονται από Πανεπιστήµια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα εκτός Ε.Ε. πτυχία παραμένει η διαδικασία του ∆ΟΑΤΑΠ.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο Πρόεδρος του ιδιωτικού κολλεγίου IdEF κύριος Ε. Αµαργιανάκης
- • Εκφράζει την ικανοποίηση του για την πλήρη επιβεβαίωση των νομικών θέσεων του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF από τη Βουλή
- • Υπενθυμίζει ότι τα Πτυχία του ∆ηµόσιου Γαλλικού Πανεπιστηµίου Paris 13 – Sorbonne Paris Nord µε φοίτηση στο Γαλλικό Κολλέγιο IdEF έχουν ήδη κριθεί και αναγνωριστεί πλήρως από το ΣΑΕΠ (πράξη 6/2010,)
- • Καλεί τους πτυχιούχους Paris13 - IdEF παρελθόντων ετών, που δεν υπέβαλαν αίτηση, να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο ΣΑΕΠ για την επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων τους
- • Ενημερώνει τους πτυχιούχους ότι, αν χρειαστούν νομική βοήθεια µμπορούν να αποτείνονται
στην ειδική ομάδα Νομικών του IdEF.
Το Μοναδικό Γαλλόφωνο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Από Το Κολέγιο IdEF & Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΝΟΜΙΚΗΣ (Master 2) ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF (Institution d'Etudes Francophones) σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Γαλλική Λαϊκή Αποστολή προτείνουν για πρώτη χρονιά εξ`αποστάσεως Μεταπτυχιακό δίπλωμα Νομικής με ειδίκευση «Δίκαιο των Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Paris 13 – Sorbonne Paris Cité, εθνικό Δίπλωμα του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
«Το Πρώτο Πτυχίο «Κολλεγίου» Με Ακαδημαϊκή Αναγνώριση»
Α. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Με µια απόφαση βόµβα ο Τοµέας Δηµοσίου Δικαίου του τµήµατος Νοµικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, αποφάσισε ότι «Σε απάντηση της υπ.αριθµ.πρωτ. 501/25.5.2009 επιστολής του κυρίου [...], πτυχιούχου της Νοµικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Paris 13, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως οµοταγές Ίδρυµα, ο Τοµέας αποφασίζει ύστερα από εισήγηση του Επίκουρου Καθηγητή κ. [...], ότι, κατ’αρχήν, δεν υπάρχει τυπικό κώλυμα για την επί της ουσίας εξέταση υποψηφιότητας του για εγγραφή στο Ελληνογαλλικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδικευµένο Δηµόσιο Δίκαιο» (απόσπασµα πρακτικών συνεδρίασης 8/7/2009).
Η απόφαση αυτή του Τοµέα Δηµοσίου Δικαίου της Νοµικής Σχολής Αθηνών είναι πλήρως εναρμονισμένη µε τις πρόσφατες αποφάσεις του ΔΕΚ και την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.
Β. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το ιστορικό των σπουδών του ως άνω πτυχιούχου έχει ως το εξής:
Οι σπουδές του DEUG de Droit, ή αλλιώς Licence 1 και Licence 2, πραγματοποιήθηκαν στο IdEF στην Αθήνα, δηλαδή στο παράρτημά του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13.
Στη συνέχεια µμετέβη στο Παρίσι και υπέβαλε φάκελο εγγραφής, στο 3ο έτος της Νοµικής Σχολής του πανεπιστημίου Paris 13. Το πανεπιστήμιο τον ενέγραψε στο τρίτο έτος Νοµικής, δηλαδή την Licence 3, και οι σπουδές συνεχίστηκαν στο Παρίσι. Να σημειωθεί ότι η κατάταξη, από το Paris 13, στο τρίτο έτος σπουδών, αποτελεί δικαίωμα του πανεπιστημίου, για το οποίο δεν ελέγχεται. Το θέμα αυτό έγινε και αντικείμενο κρίσης του ΣτΕ, το οποίο στην υπ' αριθ. 2658/2008 απόφασή του αναφέρει ότι:
«Για τον χαρακτηρισμό τίτλου σπουδών ως ισοτίμου είναι αδιάφορος ο τρόπος εισόδου και η κατάταξη του ενδιαφερομένου σε ορισμένο έτος σπουδών του ιδρύματος που τον χορήγησε, ... »
Τέλος, το τέταρτο έτος Νοµικής, ή αλλιώς Master 1 ή Maitrise de Droit, πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Νομικής της Κομοτηνής του Δ.Π.Θ. κάνοντας Erasmus δύο ολόκληρα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Στα δύο αυτά εξάμηνα ο εν λόγω φοιτητής κατοχύρωσε 18 µαθήµατα Ελληνικού Δικαίου του Ελληνικού Πανεπιστηµίου, τα οποία εξετάστηκε µε τους ίδιους όρους όπως και οι κανονικοί Έλληνες φοιτητές. Επισημαίνεται ότι ο αρμόδιος Γάλλος καθηγητής του ERASMUS του είχε ζητήσει να εξεταστεί µόνο σε 13(δεκατρία) µαθήµατα, ενώ ο ως άνω φοιτητής κατοχύρωσε 18 (δεκαοκτώ) µαθήµατα συνολικά, σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, και πιστώθηκε 90ECTS, ενώ το τέταρτο έτος πιστώνει τους Έλληνες φοιτητές µόνο µε 60ECTS.
Στη συνέχεια το Πανεπιστήµιο Paris 13 του απένειμε το πτυχίο Maîtrise Droit et Science Politique, mention Droit Privé και ως πτυχιούχος τετραετούς φοίτησης µε 240ECTS υπέβαλε αίτηση στο τμήμα Νομικής για εγγραφή στο Ελληνογαλλικό Πρόγραµµα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδικευμένο Δημόσιο Δίκαιο».
Ο τομέας Δημοσίου Δικαίου του Τρήματος νομικής Αθηνών αποφάσισε τα αναγραφόμενα στο προπαρατεθέν πρακτικό.
Γ. ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ IdEF
Μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα µε την οποία τα εθνικά γαλλικά πτυχία που απονέμει το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13, σε σύμπραξη µε το IdEF, πρέπει να αναγνωρίζονται και ακαδημαϊκά (από τον ΔΟΑΤΑΠ) και επαγγελματικά (από το ΣΑΕΙΤΤΕ), η απόφαση της Νομικής Αθηνών επισφραγίζει µε τον πλέον επίσημο τρόπο την απόφαση του Πρωτοδικείου προχωρώντας ένα βήμα πιο µμπροστά, δηλαδή αναγνωρίζοντας αυτόματα τα πτυχία του Paris 13 χωρίς την διαμεσολάβηση του ΔΟΑΤΑΠ, µε βασικό κριτήριο τις πιστωτικές µμονάδες (ECTS) όπως έχουν νομοθετηθεί στην Ελλάδα (Ν.3374/05 και Υ.Α.Φ5/89656/Β3) και ισχύουν στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Επειδή η νομιμοποίηση των Κολλεγίων µμετέθεσε όλη τη συζήτηση στην ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών, ο πρόεδρος του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF κύριος Ε. Αµαργιανάκης εκφράζει την απόλυτη ικανοποίηση του διότι ο ως άνω πτυχιούχος µετά τρία έτη σπουδών γαλλικού δικαίου στο Γαλλικό Πανεπιστήμιο όχι µόνο δεν αντιμετώπισε δυσκολία προσαρμογής στις διδασκαλίες του ελληνικού δικαίου στα ελληνικά αλλά πέτυχε σε διάστημα δύο εξαμήνων να περάσει µε υψηλές βαθμολογίες 18 συνολικά µαθήµατα (90 ECTS), όταν ο αντίστοιχος πτυχιούχος της Νομικής Θράκης υποχρεούται να περάσει επιτυχώς µόνο 10 µαθήµατα τετάρτου έτους (60 ECTS).
Έχοντας επομένως αποδείξει στην πράξη ότι το υψηλό επίπεδο σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων όχι µόνο δεν απειλείται, όπως ισχυρίζονται οι Πρυτάνεις, αλλά αντιθέτως αναβαθμίζεται, εγγράφοντας φοιτητές υψηλού επιστημονικού επιπέδου, άριστους γνώστες γαλλικού και ελληνικού δικαίου, όπως τον συγκεκριμένο, τους καλούμε να εφαρμόσουν το πρωτογενές και παράγωγο Κοινοτικό Δίκαιο, τη Νομολογία του ΔΕΚ και των Ελληνικών Δικαστηρίων και να µην επιμείνουν σε µια άγονη αντιπαράθεση βλέποντας ως αντίπαλους τα «Κολλέγια» αντί να βλέπουν ως συµµάχους τα υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια µε τα οποία συμπράττουν.
«Δεν Χρειάζονται Χρήματα Όταν Προσφέρεις Αγάπη»
Το Κολλέγιο IdEF και ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας στηρίζουν το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.
Συμμετοχή Του Κολλεγίου IdEF Στην 3η Διημερίδα Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικού Δικαίου
Το Κολλέγιο IdEF συμμετέχει στην 3η Διημερίδα Επίκαιρα Ζητήματα Φορολογικού Δικαίου στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Divani Caravel Hotel.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://congress-ethemis.gr/